Vooral kleine boer vindt nauwelijks een opvolger

VAN ONZE REDACTIE ECONOMIE

Wie wil er nog boer worden? Niet veel Nederlanders, zo laten de cijfers zien die het Centraal Bureau voor de Statistiek vandaag publiceert.

Dit jaar waren er nog 55.000 landbouwbedrijven in Nederland. Op 15.000 van deze boerderijen loopt een bedrijfshoofd van 55 jaar of ouder zonder opvolger. Deze boerderijen dreigen de komende tien jaar te verdwijnen als er niemand wordt gevonden om het bedrijf over te nemen.

Ooit was het heel normaal dat de kinderen de boerderij van pa en ma overnamen. Dat gebeurt nog steeds, zij het in bescheiden mate. Iets meer dan duizend jongeren nemen jaarlijks het bedrijf van hun ouders over. De meeste opvolgers zijn afkomstig van buiten de familie.

Uit de nieuwe cijfers van het CBS blijkt dat de grote akkerbouw- en veeteeltbedrijven er nog het best in slagen om een nieuwe eigenaar te vinden. Bij zeven op de tien bedrijven met een 55-plusser aan het hoofd staat de opvolger klaar. Onder grote bedrijven vallen ondernemingen die een opbrengst van een half miljoen euro of meer hebben.

De middelgrote bedrijven, met een opbrengst tussen de 100.000 en 500.000 euro, krijgen het al iets lastiger. Slechts in de helft van de gevallen staat er iemand klaar om het over te nemen van de bedrijfeigenaar van 55-plus.

Het zijn vooral de kleine boerderijen - met een opbrengst van 25.000 tot 100.000 euro - waar de problemen groot zijn. Voor driekwart van deze bedrijven dreigt de huidige baas straks het licht uit te moeten doen.

Van alle typen agrarische ondernemingen zijn het de grote melkveebedrijven die het makkelijkst van de hand gaan. Dat is opvallend, want juist in deze sector zijn de problemen met mestoverschotten en lage melkprijzen groot. Geitenbedrijven hoeven ook niet lang te zoeken, houders van schapen daarentegen kunnen nauwelijks opvolgers vinden.

Ook in pot- en perkplantbedrijven zien ondernemende Nederlanders weinig kansen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden