Vooral in Manchester heerst chaos

VAN ONZE REDACTIE BUITENLAND

Met de inzet van 16.000 agenten zette de politie van Londen vannacht alles op alles om een herhaling van de rellen van de voorgaande drie dagen te voorkomen. In andere steden, met name Manchester, kwam het gisteravond toch weer tot onlusten.

In het centrum van Manchester werd een winkel in brand gestoken en vonden confrontaties plaats tussen de politie en ongeveer 200 jongeren.

In het naburige Salford was het geweld grootschaliger. Daar gingen meerdere panden en auto's in vlammen op en werd de politie bekogeld met stenen. Dikke rookwolken hingen boven de stad. Daarnaast was het onrustig in de steden West Bromwich en Wolverhampton.

Het aanhoudende geweld, door de teruggekeerde premier Cameron 'puur crimineel' genoemd, heeft tot dusver één leven geëist: in Londen overleed een 26-jarige man, nadat hij in de wijk Croydon was aangetroffen met schotwonden.

Meer dan 110 agenten zijn gewond geraakt, en zeker 560 mensen zijn gearresteerd. De gevangenissen in Londen dreigen over te stromen.

Na crisisberaad van de regering verzekerde premier Cameron de Britse bevolking dat "wij alles zullen doen om de veiligheid van de Britse straten te herstellen".

De onlusten, de ernstigste sinds decennia in Groot-Brittannië, begonnen nadat een man in de Londense wijk Tottenham werd doodgeschoten bij een aanhouding door de politie. Gisteren werd bekendgemaakt dat op de lokatie van de aanhouding weliswaar een wapen is aangetroffen, maar dat geen bewijs is gevonden dat met dat wapen ook daadwerkelijk is geschoten. Gevreesd wordt dat de volkswoede door dit bericht weer zal oplaaien. In Tottenham spreken sommigen over een 'executie' door de politie.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden