Vooral hoger opgeleide jongeren verlaten Portugal

Portugal heeft een nieuw record bereikt: nog nooit verlieten zoveel Portugezen het land. In 2012 emigreerden 121.418 mensen, voor langere of kortere tijd. Dat blijkt uit cijfers van het Nationale Instituut voor de Statistiek.

Volgens de Portugese krant Diário de Notícias verslaat 2012 daarmee het record uit 1966. Maar, zo schrijft de krant, 'de huidige exodus verschilt van die in 1966'. Destijds (120.000 emigranten) ging het om arbeiders zonder hoge opleiding, die het geld dat ze verdienden naar Portugal stuurden. De huidige emigranten zijn veelal juist hoger opgeleide jongeren die naar andere Europese landen vertrekken.

Het vertrek van hoogopgeleiden kan zorgen voor problemen op de lange termijn, vooral voor een land als Portugal dat moet investeren in kennis en onderwijs. Maar volgens Jean-Christophe Dumont, directeur van de afdeling Internationale Migratie bij de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling, is er nog geen reden voor grote zorg. "De aantallen, rekening houdend met de Portugese arbeidsmarkt, zijn niet zo hoog ze het economisch herstel schaden."

Van de ruim 120.000 migranten die in 2012 vertrokken, verlieten ruim 50.000 mensen het land voor langer dan een jaar. Bijna 70.000 personen gingen tijdelijk weg. Of ze langer of korter dan een jaar het thuisland verlieten: landen als Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Zwitserland bleken het meest populair.

Dumont gelooft dat deze vorm van migratie positief kan zijn voor Portugal. "We moeten ervoor zorgen dat gekwalificeerde mensen terugkeren en hun kinderen in Portugal willen opvoeden", zei hij tijdens de presentatie van het Portugese rapport over migratie. Maar wanneer de economische omstandigheden daar goed genoeg voor zullen zijn, wist ook hij niet te zeggen.

Voor het moment ziet het er nog niet goed uit. Vrijdag protesteerden duizenden Portugezen tijdens het parlementaire debat over nieuwe bezuinigingen van 3,9 miljard euro voor het parlementsgebouw. Terwijl het parlement instemde met de nieuwe ronde aan bezuinigingen, scandeerde de massa 'overheid, misdadiger' en 'begroting is diefstal'.

(trouw)

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden