Coronacrisis

Vooral arme allochtonen vaker getroffen door coronacrisis in Groot-Brittannië

Maaltijdbezorgers in Londen wachten in een groep op de volgende opdracht om te gaan rijden.Beeld Photo News

Het betoog van presentator Emily Maitlis aan het begin BBC’s ‘Newsnight’ vorige week ging de hele wereld over. De meest kwetsbaren in deze crisis zijn de mensen met de laagste inkomens, zei ze. Het is tijd niet langer weg te kijken, maar dat onder te ogen te zien, sprak Maitlis met haar altijd zeer indringende blik in de camera.

En het is waar. Daar waar het hele financiële hart van Londen via Zoom en Microsoft Teams zoveel mogelijk vanuit huis kan werken, moesten schoonmakers, bouwvakkers en winkelpersoneel de eerste weken van de corona-uitbraak nog gewoon naar hun werk. Voor hen was thuis werken geen optie. Daarnaast wonen zij in Londen aan de randen van de stad. Hun enige vorm van vervoer is de metro. Ochtend na ochtend stonden ze – tegen alle corona-instructies in – nog steeds op elkaar gepakt in wagons. 

Niet voor niets is Londen verreweg de grootste brandhaard van Groot-Brittannië. Daar komt nog bij dat ook hier door de lagere klassen gemiddeld veel meer wordt gerookt en gedronken. Ook gaan overgewicht en armoede vaak hand in hand. Deze levensstijl maakt patiënten kwetsbaarder voor het coronavirus.

Een derde van alle coronadoden behoort tot een etnische minderheid, terwijl zij slechts 13 procent van de totale bevolking uitmaken. De helft van alle etnische minderheden in Groot-Brittannië maakt deel uit van de groep met de laagste inkomens.

Lees ook:

Het coronavirus slaat genadeloos toe in de Europese verzorgingshuizen.

De verpleeghuizen blijken overal in Europa de achilleshiel van de coronastrategie.Eenmaal binnen een instelling slaat het virus genadeloos om zich heen en overlijden tientallen mensen. Lang niet altijd worden die meegeteld in de coronasterfgetallen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden