Vooral ambtenaren zoeken andere baan onder werktijd

(Novum) - Ambtenaren zijn regelmatig onder werktijd op zoek naar een andere baan. Dat stelt het onderzoeksbureau Trendbox op grond van een onderzoek onder vijfhonderd werkenden. Van alle ondervraagden zegt bijna een derde in de tijd van de baas te zoeken naar ander werk, maar onder deze groep bevinden zich volgens de onderzoekers opvallend veel ambtenaren.

De onderzoekers stellen verder vast dat een gemiddelde werkweek 32 uur duurt. Mannen werken over het algemeen 39 uur en vrouwen 27 uur. Op het werk zeggen de ondervraagden niet alleen te werken: de helft surft voor privézaken op het internet, veertig procent roddelt over collega's, zestien procent zegt wel eens een collega te pesten en twaalf procent zit soms op het werk zijn kater uit.

Driekwart van de ondervraagden zegt een serieuze en geschikte baas te hebben. Bijna één op de vijf is het daar niet mee eens en vindt zichzelf slimmer dan de baas. Vrouwen nemen hun baas vaker serieus dan mannen, 80 procent tegenover 71 procent

Mannen werken liever voor een hoog inkomen dan dat ze veel vrije tijd hebben en niet genoeg verdienen. Twee derde van de deelnemers aan het onderzoek kiest voor de eerste optie, onder hen veel mannen en jongeren. Vrouwen kiezen vaker voor meer vrije tijd en wat minder geld.

Ruim de helft van de werkenden vindt dat iedereen vrij moet krijgen op dagen als Goede Vrijdag en Bevrijdingsdag. Nu zijn dit geen verplichte vrije dagen. Van de ondervraagden vindt veertig procent dat overigens prima. Onder hen veel ambtenaren en zelfstandig ondernemers. Ambtenaren geven aan toch al veelal vrij te hebben op deze dagen en ondernemers bepalen zelf wanneer ze vrij zijn.

Trendbox deed het onderzoek in opdracht van Veronica Magazine.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden