Column

Voor zichzelf gelooft Van Geel echt dat híj Been niet bedroog

Op het gebied van clubsentiment ben ik - nooit iets in die trant gevoeld - geen deskundige, maar kind van Feyenoord zal je wel voor het leven zijn. Ik krijg er nu al de rillingen van, maar ooit zal de tot op het bot vernederde, bedrogen, verlinkte, verraden en besodemieterde Mario Been zeggen dat hij toch van Feyenoord houdt.

Hij zal niet eens zeggen dat Feyenoord de aanvoerder niet is, die heel ver van zijn kern afgedreven huis-, tuin- en keukenverdediger - en dat Feyenoord ook de technisch directeur niet is, een laffe gladprater. Hij zal ze niet noemen en enkel zeggen dat Feyenoord groter is dan wie dan ook - en achter de vitrages in Rotterdam-Zuid zullen traantjes worden weggepinkt: zo maken ze het zichzelf daar ook graag wijs.

Op zijn manier zal Mario Been nog geloven ook wat hij ooit gaat zeggen, maar er is natuurlijk geen snars van waar. Feyenoord is juist heel erg de in zijn eigen hoofd verdwaalde huis-, tuin- en keukenverdediger, en Feyenoord is precies zo groot als de laffe gladprater.

Ron Vlaar is een beperkte voetballer die er zelf ook niets aan kan doen dat hij met een band om zijn arm is omhooggevallen - voor zover dat kan dan, omhoogvallen bij een middenmoter. Maar dát is hem dus niet gezegd en hij is niet het trainingsveld (genoeg te doen!) opgeschopt door Martin van Geel, een technisch directeur die het aardig deed in de luwte van enkele provincieclubs en voor wie Ajax daarna een paar treetjes te hoog bleek.

Feyenoord moest en zou hem hebben, als opvolger van Leo Beenhakker, die op de website van Voetbal International liet weten dat hij van de persconferentie over de spelersopstand had moeten kokhalzen. Dat is plat en het is ook makkelijke journalistiek, een belletje naar de weggepeste voorganger, maar mag het voor één keer? Zoals de nieuwe technisch directeur van Feyenoord zich verschool achter de spelers, veelal naamloze tieners nog, zoals hij herhaaldelijk zei dat de verantwoordelijkheid (grrr) 'op hun bordje' lag - wat je ook allemaal van Beenhakker kunt zeggen, van z'n levensdagen was hem dit a) al niet gebeurd en had hij het b) niet over zijn lippen kunnen krijgen, om zich als grote kerel niet eeuwig de ogen uit zijn kop te hoeven schamen.

Martin van Geel zei ook, op invoelende toon, dat Mario Been zich bedrogen had gevoeld. Bedrogen door de spelers die hem hadden weggestemd, bedoelde hij merkbaar. Voor zichzelf gelooft Van Geel echt dat híj Been niet heeft bedrogen - en ik vrees dat de nieuwe technisch directeur van Feyenoord daarmee in één zin is geschetst.

Bij Trouw hebben we wel een deskundige op het gebied van clubsentiment, om niet te zeggen een geleerde. Collega Adri Vermaat kan, zoals vorig jaar na de 10-0 nederlaag bij PSV, een heel essay wijden aan het zieleleed van de Feyenoord-supporter. Dat is dan prachtig geschreven, maar voor mij blijft het abracadabra, óók omdat er zoveel bij komt kijken - of omdat ze in Rotterdam-Zuid vinden dat er zoveel bij komt kijken. Deze week zette Adri de wanorde nog eens op een rijtje: een supportersvereniging wil de clubleiding eruit kieperen en dan schijnt er daarnáást nog iets als een heuse verzetsbeweging te zijn - en daar vindt dan iedereen wat van, in dat dwaze universum op zich.

Mij lijkt: niets hebben ze te zeggen, supporters, en voetballers al even weinig. Maar als ze daar in Rotterdam-Zuid anders over willen denken, gaan ze hun gang maar. Op de kleine sportredactie van Trouw kunnen we, een uitzondering daargelaten, alleen de top van Nederland volgen, dus bij Feyenoord hoeven we ook komend seizoen niet al te veel langs te komen.

Onderwijl gun je het je ergste vijand niet om trainer van Feyenoord te worden. Eén tip heb ik wel voor hem: de vijf die vóór Been stemden, blind opstellen. Het zijn niet zulke goede voetballers, maar dat zijn de muiters ook niet en je weet dat je dan in elk geval nog een paar jongens met ruggegraat in het veld hebt staan.

En o ja, vooral ver, heel ver uit de buurt blijven van Martin van Geel.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden