Voor wie naar hulp taalt

Voor zwakke spellers is op internet alweer een eerstehulppost ingericht, op initiatief van o. a. Van Dale. Spelspiek heet de website.

Jaap de Berg

Je tikt bijvoorbeeld wolkenloos in – e-mailen, sms’en of msn’en kan ook – en Spelspiek tikt je meteen op de vingers met: „Ah! Een bekende fout. De juiste spelling is wolkeloos”. Dat voor aanhangers van de witte spelling wolkenloos eveneens vlekke(n)loos is, verzwijgt Spelspiek, want Van Dale volgt, op een enkele uitzondering na, het Groene Boekje (GB). Onbekrompen daarentegen reageert de site op hoofdletterkwesties: Taliban en Minister heten even onberispelijk („niks mis mee”) als taliban en minister.

Groene spellers konden op internet al terecht bij Taaladvies.net van de Taalunie. Daar staat het hele GB. Die website geeft bovendien antwoord op echte taalvragen, over grammatica en woordkeus. Dat doet ook – voor Vlamingen en Nederbelgen – VRTtaal.net van de Vlaamse omroep.

De handigste digitale raadsman is de Taaladviesdienst van het Genootschap Onze Taal, die ook telefonisch en per e-mail te consulteren valt. Zijn site etaleert 1100 adviezen. Voor wie ze graag op papier heeft, zijn de belangrijkste onlangs gebundeld in ‘Taal-top-honderd’ (SDU, geb., 224 blz., euro 22,50). Vragen over spelling en grammatica vormen de hoofdmoot van dit glasheldere vademecum, dat overigens voor gebruikers van het ‘Trouw Schrijfboek’ (Rainbow-paperback, 572 blz., euro 19,90) geen overmaat aan nieuws bevat.

Voor spellingfreaks biedt de website van Onze Taal een lange lijst van instinkers en ander struikelgoed. Ten nutte, althans ten pleziere van hen die graag uit het hoofd leren wat anderen liever opzoeken, wordt ook die binnenkort uitgegeven, als ‘De Dikke Drieduizend Dicteewoorden’ (euro 9,95). De spelling is groen, in de traditie van het jaarlijkse Groot Dictee der Nederlandse taal, maar witte afwijkingen staan er meestal wel bij. De uitgave is een must voor wie dit dictee, serieus neemt. Het wordt op 9 december uitgezonden.

i www.trouw.nl/schrijf Hier staan deze en eerdere afleveringen van de taalrubriek.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden