Voor wie geduld heeft en plezier in los zand

The Forbidden Room

Regie: Guy Maddin, Evan Johnson

Met: Louis Negin, Clara Furey, Udo Kier, Caroline Dhavernas

****

'The Forbidden Room' van de Canadese experimentele filmmaker Guy Maddin heeft alles van een found footage film: een film samengesteld uit gevonden historisch filmmateriaal. Het is een aaneenschakeling van beelden die lijken te stammen uit de begindagen van de cinema: schokkerig zwart-wit, soms ingekleurd, soms getint met sepiakleuren, hier en daar aangetast en beschadigd met 'kabels' in beeld.

Hoewel Maddin en coregisseur Johnson zich lieten inspireren door echte museumschatten uit het stomme-film-tijdperk, maakten ze alles zelf. Met digitale middelen schiepen ze voortreffelijk vormgegeven stukjes film, vol grootogige close-ups, die samen een ecclectische mix van vroege genres vormen en die als raamvertellingen en verhalen-in-verhalen worden verbonden. Zo is er het verhaal van bemanningsleden in een defecte duikboot die worden verrast door de komst van een Canadese houthakker (geruit hemd, bontmuts). Deze verwarde man vertelt over een reddingsactie voor een ontvoerde vrouw. Zodra deze Margot in beeld komt krijgen we een droom van haar te zien. Als kijker verdwijn je via een soort Droste-effect steeds dieper en dieper in vertellingen over geheugenverlies, dromen en hallucinaties.

In expressionistische stijl komt er een horrorverhaal over een bottenkrakende arts langs, een beklemmend Kammerspiel over een 'treinpsychiater' en een patiënte, en een ontroerend melodrama over een blinde vrouw die haar zoontje met plaksnor aanziet voor haar man. Begeleid door lyrische muziek en verbonden met tussentitels die een lange lijst acteurs vermelden: Udo Kier, Charlotte Rampling, Mathieu Amalric en vaste Maddin-medewerker Louis Negin komen langs.

Voor kijkers die het geduld kunnen opbrengen om narratief aan hun lot te worden overgelaten en plezier hebben in los zand, is 'The Forbidden Room' een verrukkellijke filmische ervaring. Voor wie smacht naar narratieve structuur is de film eerder een koude, intellectuele exercitie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden