Voor vrijheid, eer en trots

Alan Sked is hoogleraar internationale geschiedenis aan de London School of Economics en oprichter van de UK Independence Party. In een interview met Tim de Wit in Trouw (13 juni) vergeleek hij Jean-Claude Juncker, de vrolijke voorzitter van de Europese Commissie, met de kapitein van de Titanic die met de ijsberg in zicht zegt: 'Volle kracht vooruit!'

De Europese Unie is ook op een andere manier met de Titanic te vergelijken. Die zonk immers doordat de waterdichte compartimenten niet afdoende van elkaar gescheiden waren, waardoor ze na de botsing met de ijsberg volliepen. Je zou de lidstaten van de EU kunnen zien als de compartimenten van de Titanic die elkaar onder water kunnen trekken. Zeker met een lek zo groot als Griekenland.

Professor Sked is om tal van redenen voor een Brexit. Hij ziet hoe de Engelse arbeidersklasse zich bedreigd voelt door de ongelimiteerde instroom van Poolse, Bulgaarse en Roemeense arbeidskrachten. Ook vindt hij de EU niet democratisch, en hij staat daarin allesbehalve alleen.

Maar zijn voornaamste reden is dat de EU afkoerst op politieke integratie, waardoor het Verenigd Koninkrijk zijn soevereiniteit dreigt te verliezen. "De daadwerkelijke prijs die we voor het EU-lidmaatschap moeten betalen, is het einde van onze onafhankelijkheid."

Ik verbaas me er altijd over hoe makkelijk EU-apologeten over de bezwaren van mensen als professor Sked heen stappen. Dat de Engelse arbeidersklasse zich bedreigd voelt, is niet meer dan dat: een gevoel.

Dat de EU niet democratisch is, is oud nieuws; de EU is al veel democratischer dan vroeger en er wordt hard gewerkt om haar nog democratischer te maken.

En dat het VK zijn soevereiniteit dreigt te verliezen, is nou eenmaal een onvermijdelijke en noodzakelijke ontwikkeling. Sterker nog, de EU-apologeten verklaren de voorstanders van een Brexit zowat voor gek. Heeft de EU geen vrede, welvaart en gemak gebracht? Dreigen er geen economische neergang en hogere belastingen na een Brexit?

Daarom nog even de redenen vóór een Brexit. Wie denkt dat de bedreiging door de ongelimiteerde instroom van Polen, Bulgaren en Roemenen alleen maar een gevoel is, moet begrijpen dat het Britse pond in Polen, Bulgarije en Roemenië veel meer waard is. Daardoor wordt de 'dure' Engelse arbeider werkloos.

Wie zegt dat de EU al veel democratischer is dan vroeger en nog veel democratischer wordt, geeft toe dat de EU dat tot dusver niet is geweest. Op zijn minst reden om over de Europese Grondwet, erdoor gedrukt in de vorm van het Verdrag van Lissabon, opnieuw te onderhandelen.

En wie het verlies van soevereiniteit onvermijdelijk en noodzakelijk noemt, heeft trots noch eergevoel. Hij is als Ezau die zijn eerstgeboorterecht verkoopt voor een bord linzen, zeggende: "Laat mij slorpen van dat rode, dat rode daar."

Is professor Skeds voornaamste reden voor een Brexit rationeel? Als je een Europese superstaat ziet als een onbestuurbare Titanic, wel. Als het alleen om behoud van soevereiniteit gaat, niet.

Maar die laatste reden is niet minder legitiem. Ik hoop dat het VK de moed heeft de vleespotten van Europa de rug toe te keren en te kiezen voor de vrijheid, met alle onzekerheid van dien.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden