Voor vijf euro bant de bril verleiding uit

Ultra-orthodoxe Joden kijken door een verrekijker tijdens de viering van het einde van Siyum Hashas, de periode van 7,5 jaar waarin iedere dag een bladzijde van de Talmoed wordt bestudeerd.Beeld EPA

De aanblik van een aantrekkelijke vrouw is onweerstaanbaar, zo vinden veel mannen. Maar een misstap is zo gezet en daarom hebben ultraorthodoxe joodse mannen sinds kort een nieuw gadget. In Israël zijn speciale brillen op de markt gekomen die het zicht niet verbeteren, maar juist belemmeren. Voordeel: de kans op feminiene verleidingen wordt drastisch gereduceerd.

De glazen van het hulpmiddel zijn beplakt met twee halfdoorzichtige stickers. De brillenstickers voor de zeer gelovige mannen, die op straat te herkennen zijn aan hun pijpekrullen, hoofddeksels en lange zwarte jassen, zijn zo gemaakt, dat het zicht vanaf ongeveer drie meter vertroebelt. Wandelen kan dus wel min of meer veilig, maar autorijden is niet mogelijk met het geval. Een complete set (inclusief montuur, glazen en velletje met twee stickers) is voor een bedrag van omgerekend vijf euro te verkrijgen.

Lustgevoel
Ultra-orthodoxe joden, die momenteel zo'n tien procent uitmaken van de bevolking in Israël, dringen aan op een zeer strikte naleving van de joodse religieuze wetten. Inperking van het contact tussen mannen en (ongetrouwde) vrouwen hoort daarbij. Vrouwen, zo is de redenering, zetten mannen aan tot begeerte. In sommige bussen moeten vrouwen daarom achterin plaatsnemen, apart van mannen. Op die manier, is de achterliggende gedachte, blijft het lustgevoel van godsvruchtige gelovigen op een acceptabel niveau.

Expansiedrift
Afgelopen tijd kwamen de orthodoxen geregeld in het nieuws. Telkens was de boodschap van conservatieve aard. Posters met afbeeldingen van vrouwen werden geweerd uit orthodoxe wijken. Eerder dosten orthodoxe demonstranten zich uit met Holocaust-symbolen, zoals gevangenisuniformen en Jodensterren, omdat de regering hun niet zou toestaan strikte religieuze regels na te leven. Bij veel seculiere joden en gematigd religieuze gelovigen groeit het onbehagen. Niet in de laatste plaats vanwege de expansiedrift van de orthodoxen. Hun geboortecijfers zijn hoog - in de kleuterklassen zijn de orthodoxen al in de meerderheid.

Groei of niet - het 'vrouwenprobleem' voor de orthodoxe man blijft nog wel even bestaan. Om onnodig ongerief te voorkomen, heeft de firma die de brillen verkoopt een scala aan andere hulpmiddelen. Zo zijn er schermen die orthodoxe mannen naast hun hoofd kunnen plaatsen. Vooral tijdens vliegreizen is dat handig. Op die manier worden vliegende gelovigen niet geconfronteerd met een vrouwelijk lijf.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden