Voor Van Langen betekent nieuw uitstel nog steeds geen afstel

DEN HAAG (ANP) - Ze zou haar rentree maken in Luzern. Toen in Parijs, vervolgens in Hechtel. Zaterdag tijdens de Nacht van de Atletiek liepen velen, maar niet olympisch kampioene Ellen van Langen. Uitstel tot vrijdag, Londen, was het bericht. Volgens de atlete is olympische deelneming niet in gevaar, ondanks de fysieke tegenslag.

Trainer Frans Thuys is inmiddels zo reëel geruchten over Van Langens afzeggen voor de Olympische Spelen “heel legitiem” te noemen. Van Langen zelf: “Ik snap wel dat mensen gaan twijfelen, maar dat hoeft niet.”

Van Langen, in Barcelona goud op de 800 meter, liep een maand geleden een dijbeenblessure op. Volgens haar trainer is ze vrijwel hersteld, maar een wedstrijd voluit op spikes was nog te gevaarlijk. Vandaar geen Hechtel. Afgelopen week zocht ze de warmte van Portugal op. De trainingen gingen lekker, maar niet lekker genoeg. “Ze bouwt steeds nog enige reserve in.” Van Langen: “Ik doe weer alle trainingen die ik moet doen.”

Vrijdag Londen, dat is een ijkpunt. Thuys: “We zullen daarna bespreken of we naar Atlanta gaan of niet. We zien de realiteit onder ogen. Er moet ook gepresteerd kunnen worden, anders heeft het geen zin. Anderzijds hebben we natuurlijk in Atlanta nog de nodige tijd om de vorm aan te scherpen.

Van Langen: “Wat mij betreft hoeven we niets te bespreken. Ik ben er zeker van dat ik ga. Zelfs als ik niet loop in Londen, waar ik overigens niet vanuit ga, dan hebben we nog een aantal weken tot Atlanta.”

Het is interessant de prestaties van de atlete onder de loep te nemen. Van Langen liep dit seizoen slechts drie wedstrijden (Kerkrade, Hengelo, NK), won ze weliswaar alle drie, maar bleef geen enkele keer onder de twee minuten. Tal van concurrentes zijn al ruimschoots onder die grens gebleven: Rainey, Doeknova, Quirot, Holmes, Masterkova, Mutola, Clark, Afanasjeva, Kisabaka, Djaté, Jongmans, Vriesde.

“We hebben heel weinig concrete informatie”, aldus Thuys. Van Langen: “We hebben inderdaad geen meetpunten. Maar toen ik won, liep niemand onder de twee minuten. Sindsdien ben ik toch vooruit gegaan. Ik heb niet stil gestaan.”

De situatie is enigszins vergelijkbaar met vorig jaar, toen Van Langen in de aanloop naar de WK in Gothenburg met een voetblessure kampte. Toen was het verhaal dat ze wel kon meedoen, maar geen kanshebster was. Uiteindelijk werd ze zesde, mede door diskwalificatie van Mutola in de halve eindstrijd. Dus, meedoen eventueel wel, maar weinig kans om te winnen. “Zo reëel moet je wel blijven”, zegt Thuys.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden