Voor Team Van Calker is het wachten op een beetje geluk

Viermansbobslee gaat naar Sotsji, nu de tweemans nog

MATTHIJS KEUNING

Blessures, wisselingen in de bezetting, lage startnummers, sneeuw en dan ook nog een stuurfout waardoor een goed resultaat verspeeld werd. Het zat piloot Edwin van Calker en zijn team bepaald niet mee bij de eerste wereldbekerwedstrijden waar ze zich in de vier- en tweemansbobslee willen kwalificeren voor Sotsji. Toch verzekerde de ploeg zich zondag in de viermansbob van deelname aan de Spelen met een achtste plaats in de wereldbekerwedstrijd in Lake Placid.

"Het eerste doel is bereikt", zei een opgeluchte Van Calker maandag telefonisch vanuit Lake Placid. "Het heeft de afgelopen maanden niet meegezeten, dus is het heel mooi om de wedstrijden in Noord-Amerika zo af te sluiten. Dit geeft rust. Nu de tweemans nog."

De aanloop naar de Spelen verloopt vooralsnog verre van ideaal. In de voorbereiding raakte Sybren Jansma geblesseerd, waarna Bror van der Zijde in de twee- en viermans als remmer werd ingezet. Na de eerste wereldbekerwedstrijd in Calgary eind november waren de rollen omgedraaid: Van der Zijde raakte geblesseerd en moest worden vervangen door Jansma, die juist die week weer was aangesloten bij de ploeg.

In de viermansbob zat kwalificatie eraan te komen. In Calgary en Park City werd Van Calker tiende, beide keren op 0.05 seconde van de benodigde achtste plaats. In de tweemans gaat het moeizamer. Een achttiende plaats in Calgary werd gevolgd door een 22ste in Park City. De dubbelwedstrijd in Lake Placid ging iets beter: zeventiende in de eerste race, veertiende in de tweede. In die laatste wedstrijd werd in de tweede run een negende tijd neergezet, maar door een mindere eerste run viel Van Calker buiten de beste tien. Hij moet de vorig jaar behaalde nominatie dit seizoen omzetten in kwalificatie door vormbehoud te tonen met een plaats bij de eerste tien.

"Het gaat elke week beter, maar door het slechte begin zijn we in de tweemansbob achterop geraakt. Door het lage startnummer moeten we steeds van achter naar voren zien te komen. In Park City maakte ik een stuurfoutje en in de eerste drie wedstrijden sneeuwde het, waardoor de baan langzamer wordt. Door de late start hadden we daar een stuk meer last van dan de eerste startgroep."

Voor aanvang van het seizoen zei duwer Arno Klaassen nog dat het team in de wereldbeker vrij consequent bij de eerste zes zou moeten eindigen om serieuze kans te maken op een podiumplek in Sotsji. "Je kunt niet vanuit het niets een medaille pakken op de Spelen. Je moet in de wereldbeker wel wat laten zien", zei hij destijds.

Nu de Noord-Amerikaanse helft van het wereldbekerseizoen erop zit heeft Van Calker nog geen enkele keer top zes gereden. In het wereldbekerklassement staat het team negende (viermans) en veertiende (tweemans).

"Als je in de toptien staat is alles mogelijk", zegt Van Calker nu. "We hebben dit seizoen nog geen geluk gehad, maar we hebben fantastisch materiaal en gaan de komende weken keihard trainen om te laten zien dat we het kunnen. Ook in de tweemans moet het lukken om ons te kwalificeren. Alle drie de banen die nog komen liggen ons goed."

Team Van Calker is vanaf nu twee weken in Nederland. Die worden vooral gebruikt voor fysieke training en het oefenen van de start op de startbaan in Harderwijk. Daar zal hij ook beslissen of Jansma of de dan weer herstelde Van der Zijde hem als remmer bij zal staan.

Eind december vertrekt de ploeg naar het Duitse Winterberg, waar op 5 januari het wereldbekerseizoen wordt hervat. Een week later volgt Sankt Moritz in Zwitserland, waarna het Oostenrijkse Igls op 19 januari de laatste kwalificatiemogelijkheid is.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden