Voor 't eerst laat BBC 'Lady Chatterley's Lover' zien

'Lady Chatterley', zondagavond 10.35 uur, BBC 1.

Het proces-Lady C. duurde zes dagen en de kranten schreven er in geuren en kleuren over. Althans, in het nette. Want in het boek komt een varieteit voor aan termen voor geslachtsorganen en seksuele handelingen. 'F words' en 'C words', zoals de Britten het noemen. De aanklager sprak in zijn requisitoir over 'een lijst met woorden'.

Het publiek vocht in die dagen voor een plekje in de rechtszaal om daar schrijvers en geestelijken, geleerden en tv-presentatoren woorden te horen bezigen die ze gewoonlijk slechts tegenkwamen op schuttingen. De negen mannen en drie vrouwen van de jury hadden weinig tijd nodig om tot een oordeel te komen. "Niet schuldig" , schrijft de Radio Times, "en de swingende jaren zestig konden beginnen" .

"Vreselijk, die opmerking over de bedienden" , zegt de schrijver en jurist John Mortimer nu. "Het gaf het idee dat gewaagd spul prima was zolang er maar van werd genoten door oude mannen in kamerjas en onder het gebruik van een glaasje port. Als het maar uit handen bleef van het gemene volk." De Radio Times stelt dat anno 1993 geen kijker of lezer het gewicht van een dergelijke rechtszaak snapt, als hij of zij niet weet dat tot 1966 homoseksualiteit en abortus illegaal waren en dat een gescheiden iemand het BBC-nieuws niet mocht lezen.

Vanwaar dat artikel in de Radio Times? Omdat de BBC op zijn eerste op een wat algemener publiek gerichte net zondagavond begint met een uit vier delen bestaande verfilming van het overigens vrijwel unaniem als literair slecht omschreven werk van Lawrence. Dat is drie jaar nadat Radio 4 het als 'Book at bedtime' liet voorlezen, compleet met 'die woorden'. Van het luisterpubliek van 250 000 dienden er 12 een klacht bij de BBC in.

De vierdelige serie, die begint na de Britse klok van negen - de grens voor programma's met geweld en seks - is gemaakt door filmer Ken Russell. Hij heeft beloofd geen overbodig naakt te zullen tonen. En hij is zuinig met 'die woorden'.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden