Voor supernova's heeft de mens het op een lopen gezet. Letterlijk.

De Krabnevel, een iconische supernova in onze Melkweg. Beeld REUTERS

Supernova’s, daarvoor heeft de mens het op een lopen gezet. Letterlijk: het natuurgeweld van imploderende sterren heeft ervoor gezorgd dat de mens overeind kwam en op twee voeten ging lopen. Die theorie publiceert de Amerikaanse natuurkundige Adrian Mellot vandaag in het Journal of Geology

Enkele miljoenen jaren geleden is er een hele serie supernova’s geweest. En dichtbij ook; tot op zo’n 160 lichtjaren van de aarde, wat in astronomische termen naast de deur is. Normaal merken we van een supernova niks, maar als ze zo dichtbij plaatsvinden heeft dat een vernietigend effect op de aarde. Zo’n ster die met veel geweld aan zijn levenseinde komt, zendt straling uit die uit de gassen in de aardse atmosfeer elektronen loslaat, negatief geladen deeltjes. 

Ongekend onweer

Er ontstaat vaker een scheve verdeling van positieve en negatieve lading in de atmosfeer, bijvoorbeeld wanneer waterdamp bevriest, maar dat gaat langzaam en mondt uit in een overzichtelijke onweersbui. Met de straling van een serie supernova’s gaat dat proces veel sneller. Er moet een tijdperk zijn geweest van ongekende donder en bliksem dat enkele miljoenen jaren heeft geduurd, zegt Mellot.

Dat heeft geleid tot bosbranden over de hele wereld. Het bewijs daarvoor is de afzetting van een laag roet die stamt uit die periode en die je op allerlei plekken ter wereld kunt vinden. Het heeft het landschap waarin de vroege mens leefde ingrijpend veranderd. Veel van de bomen verdwenen en maakten plaats voor open ruimtes, zoals de savanne in Afrika, het continent waar de mens vandaan komt. 

In dat landschap was rechtop lopen belangrijker dan klimmen. Die druk van de omgeving zou ervoor hebben gezorgd dat de mens zijn grijpgrage voet, zoals apen hebben, inruilde voor een stijf exemplaar, met de duim niet tegenover, maar naast de vingers. Loopt veel beter.

Lees ook:

De Homo sapiens vertrok al veel eerder uit Afrika dan gedacht

Hoe kwam de Homo sapiens vanuit Afrika in Israël terecht? De vondst van een kaak werpt die vraag op.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden