Voor Sparta telt de winst

Het voelde als een bevrijding. Sparta versloeg op het Kasteel FC Groningen (2-0) en de Rotterdamse blikken gingen op vrolijk. Een draak van een wedstrijd? So what, dit zijn drie punten, viel te lezen op de opgetogen gezichten.

Eric Hornstra

Sparta was dit seizoen zo voortvarend begonnen. Een gelijkspel tegen Roda JC werd gevolgd door de fameuze 3-0 tegen Ajax. En zo kon het elftal na twee speeldagen zelfs een derde plaats claimen. In West wisten ze voor even heel zeker wie de beste club van Rotterdam was.

Hoe gevaarlijk het is, te teren op een topprestatie, ervoeren de Spartanen echter spoedig. Op de vernedering van het Ajax-gezelschap volgde een reeks van liefst zes nederlagen. Misschien niet allemaal even verdiend, zoals trainer Dolf Roks graag mag laten doorschemeren. Maar op dik een kwart van het seizoen is tenminste duidelijk dat Sparta kwalitatief bij de zwakke eredivisionisten geschaard moet worden.

Met die wetenschap in het achterhoofd, besloot Roks gisteren tot een eerste aanpassing. ,,Tegen Feyenoord en FC Twente speelden we helemaal niet gek, maar met het grote aantal aanvallend ingestelde spelers werden we achterin te kwetsbaar'', was de verontschuldiging van de coach.

Slachtoffer van de interne verschuivingen werd gisteren Anders Nielsen. De Deen is niet een van de goedkoopsten op de loonlijst van Sparta. Zulke factoren zijn voor Roks op dit moment evenwel niet van belang. ,,Mijn keuze staat los van de voetballer Nielsen, ik moet in deze fase kiezen voor de balans.''

'Punten pakken' is het devies in Rotterdam en dus moesten eerst de gaten achterin dicht. Om dat te bereiken werd het spitsenkoppel van FC Groningen, Dejan Curovic en Martin Drent, stevig in het cement verankerd. Marilia en de van een schorsing teruggekeerde Steve Goossen verzorgden de dekking, Mendes da Silva en Richard Elzinga vormden enkele meters daarvoor het vangnet voor de lange bal en de inkomende man.

De bedoelingen van FC Groningen waren zo mogelijk nog bescheidener. Met het veroveren van een punt was Jan van Dijk bij voorbaat tevreden. Hij koesterde immers een voorsprong van zeven punten op de directe concurrent.

Zo was de wedstrijd bij voorbaat gedoemd te mislukken. Sparta gokte op het flitsende werk van de beweeglijke Ali Elkhattabi, Groningen hanteerde veelal de opportunistische lange trap, al was dat laatste in geen geval de bedoeling van Van Dijk geweest. ,,We speelden dom'', vond hij achteraf. ,,Als het centrum zo dichtgespijkerd zit, moet je natuurlijk de vleugels kiezen. Maar daar kwamen Leonardo en Wouter van den Herik helaas geen man voorbij.''

De punten belandden uiteindelijk bij het elftal dat er speltechnisch het meest aanspraak op mocht maken, al was de manier waarop de score werd geopend een tikje goedkoop. Bram Marbus kreeg een lichte por van Joost Broerse, waarop scheidsrechter Luyten tot een vrije trap besloot. Elkhattabi maakte zijn tiende seizoentreffer door attent te reageren op de bal tegen de paal van Nourdin Boukhari. Die tweede Marokkaan was in de eerste helft met zijn combinerend vermogen de enige voetballer die een ruime voldoende haalde.

Groningen had geen repliek. De eerste kans van de gasten had zich kort voor de 1-0 voorgedaan, toen Drent een voorzet van Hugo onbenut liet. Daarna was er nog slechts een toevalstrap van Magnus Johansson die door Monteiro van de lijn werd gekopt.

De tweede helft bood uitsluitend (dubieus) vertier buiten de lijnen. Nadat Marbus met het hoofd had geprofiteerd van een dekkingsfout (2-0), trachtte de Groningen-aanhang de bouwput die Spangen vorig jaar was, in ere te herstellen. Jan van Dijk had graag een tikkeltje van die supporters-agressie bij zijn spelers teruggezien: ,,Je kunt bespreken wat je wilt, maaar de laatste stap moet komen van de spelers. In de dugout weet je soms niet wat je ziet.''

,,De uitwedstrijden zijn een raar fenomeen'', vertelde Van Dijk voor de camera. ,,Ik snap het niet: thuis zijn we vele malen beter. Dat merk je vooral aan onze Brazilianen. Hier zijn ze er gewoon niet.'' Van Dijk zocht met een bittere grimas de bus. Wat had hij gisteren graag zelf de kicksen aangetrokken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden