Voor slachtoffers van pooiers moet er aparte opvang komen

Mensenhandel is een woekerend kwaad in de samenleving, zei Corinne Dettmeijer-Vemeulen vrijdag in deze krant. De nationaal rapporteur mensenhandel analyseert in haar jaarrapport hoe deze vorm van criminaliteit zich ontwikkelt en hoe de bestrijding ervan verloopt.

Op zich is het bestaan van een nationaal rapporteur bijzonder. Geen ander land heeft zo’n functionaris die onafhankelijk van overheid en hulporganisaties de aanpak van mensenhandel evalueert. Nederland probeert ook alle (mogelijke) slachtoffers centraal te registreren. Het krijgt zo beter dan andere landen greep op deze vaak onzichtbare, wereldwijde vorm van criminaliteit.

Er valt echter nog veel te verbeteren, blijkt uit de oproep van het Coördinatiecentrum Mensenhandel (Comensha). Alle instanties moeten slachtoffers van mensenhandel verplicht melden, vindt deze club die voor de registratie van slachtoffers verantwoordelijk is. Bovendien moeten niet alleen, zoals nu, buitenlandse slachtoffers aangemeld worden, maar ook Nederlandse.

De oproep van Comensha verdient steun. Dat geldt ook voor de aanbeveling van Dettmeijer om rechters bij te scholen en te specialiseren op dit thema. Nu lopen de straffen voor dit misdrijf te veel uiteen. Het verlof van de vluchtgevaarlijke Saban B. – een man die meer dan honderd meisjes en vrouwen uitbuitte – geeft bovendien aan dat sommige rechters niet beseffen wat handelaren en pooiers hun slachtoffers aandoen. Deze week kwam daar nog de vlucht van een andere handelaar bovenop.

Voor slachtoffers kan nog meer gedaan worden. Er moeten vooral meer opvangplekken komen voor slachtoffers. Berechting van daders kan daarbij gebaat zijn, want slachtoffers zullen waarschijnlijk eerder bereid zijn aangifte te doen tegen hun handelaar als ze op een veilige plek tot rust kunnen komen.

Met name voor jonge slachtoffers van ’loverboys’, ofwel pooiers, ontbreekt opvang. Volstrekt terecht krijgt minister Rouvoet (jeugd en gezin) hierover kritiek van de rapporteur. Aparte opvang voor jonge slachtoffers verbetert niet alleen hun kansen om uit de greep te raken van deze pooiers, maar is ook een pure noodzaak om een plek te krijgen in de soms moeizaam draaiende jeugdzorg.

Nederland geeft gelukkig prioriteit aan de bestrijding van mensenhandel, nu moet hoognodig ook de hulp aan de slachtoffers worden verbeterd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden