Voor Scheveningen is de titelrace gelopen

KATWIJK - Katwijk heeft rechtstreeks afgerekend met één van de drie mededingers in de strijd om de afdelingstitel. Scheveningen was al voor het duel de minst kansrijke van het kwartet hoofdklassers A, dat verder bestaat uit ARC en Lisse. In de 2-0 nederlaag vervloog het laatste rookje hoop.

PETER WILSCHUT

Het afhaken van de kampioen van 1996 hing al enkele weken in de lucht. Toen Scheveningen zich echter vorige week na vier niet-gewonnen partijen oprichtte tegen ASWH (5-1), ontstond de mogelijkheid dat de Hagenaars de competitie van een nieuwe dimensie konden voorzien. Na Katwijk moet de ploeg van Cock Jol immers zaterdag op bezoek bij het leidende ARC. Maximaal resultaat in twee duels had het krachtenveld ineen doen schuiven. De lege handen tegen Katwijk geven het treffen tegen de Alphenaren echter een andere lading, hoe oprecht Jol zaterdag ook zei: “We geven niets weg en gaan voor het hoogst mogelijke. Als dat geen titel meer is, dan de tweede plaats”.

Katwijk - Scheveningen was zaterdag een duel dat ook voor de thuisclub voelde als een nieuwe finale. Er gaapt een gat van vier punten van de ploeg van Bob Kootwijk naar koploper ARC, waardoor de kansen niet in eigen hand zijn. Katwijk is het nu steeds verplicht maximale puntenwinst te halen, waarbij tegelijkertijd de hoop is gevestigd op misstappen van de Alphenaren. In de eerste helft was het nerveuze veldspel in evenwicht, al waagde Scheveningen in die fase de meeste doelpogingen (4-6). Vroeg in de tweede helft van de door een stortvloed aan blessurebehandelingen rommelige wedstrijd bewees Hans Zwaan - tot zaterdag 15 treffers en 14 assists - zijn waarde via de 1-0. Een kadootje van de falende Scheveningen-afweer. Eerst was er een misverstand en onenigheid tussen Martina en doelman Kraayenbrink waarbij de laatste Katwijk uit wanhoop een inworp schonk. Aansluitend verdedigde Roerade de afgeslagen aanval via het midden uit. Zijn breedtepass was voor Zwaan een simpele prooi (1-0). Met die treffer was het Scheveningens verzet gebroken. Een tegenoffensief was te veel gevraagd, het wachten was op de genadeklap. Marco de Ridder deelde die in de slotfase uit na nu een assist van Zwaan (2-0).

De conclusie na zaterdag mag luiden dat de terugtocht van Scheveningen dit seizoen heeft doorgezet. Twee lentes geleden drukte de club voor het eerst - en tot nu eenmalig - de neus aan het venster van de titelcompetitie. Het eerste seizoen onder Martin Jol kende zijn weerga niet. Zowel qua resultaten als in voetbaltechnisch opzicht was Scheveningen superieur in de amateurwereld. Met 64 punten in de reguliere competitie, een ongelijke strijd met Hoek en Urk en een mooie tweekamp tegen De Baronie. Sjaak Polak (Excelsior) en Léon van Nieuwkerk (Utrecht) gebruikten de zomer van 1996 om over te stappen naar het profgilde. Evenzo vrolijk werd nadien met twintig punten de eerste periode veroverd. Dat punt markeerde de wisseling van het Jol-tijdperk: Martin naar Roda JC en Cock als technisch leider van Scheveningen. De resterende achttien duels leverden 34 punten op. En een door 7500 toeschouwers meebeleefde beslissingsthriller tegen Lisse, die na verlenging met 4-3 verloren ging. Het vertrek van vormgever Frans Danen vormde vorige zomer een niet opgevangen aderlating. Bovendien raakte de club in de breedte spelers kwijt: Charité, Albert en René van Oosten, Uluc, Braber en Spaans. Daar stond wel nieuw bloed tegenover, Scheveningen heeft in de loop van dit seizoen nooit aangetoond de absolute amateurtop te vertegenwoordigen. Jol beaamt dat: “We zijn nogal niet wat kwijtgeraakt. Daarnaast zijn er de laatste weken blessures van dragende mensen als Blok, Knoester en Ron de Jager. En ook, het verwachtingspatroon is hoog, maar het reiken naar de top lukt niet zomaar. Zie Quick Boys, zie Noordwijk. We richten ons op wat nog te winnen is en zetten intussen het vizier op volgend seizoen”.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden