Voor Polen en Europa is de nieuwe termijn van Tusk een grote overwinning

De Poolse kiezers hebben voor een primeur gezorgd: voor het eerst sinds het land weer een democratie is, is de partij van een zittende premier de grootste gebleven. Samen met de Boerenpartij kan het Burgerplatform van Donald Tusk na vier jaar regeren nu opnieuw een coalitie vormen. Met Tusk aan het hoofd.

Er is alle reden tot vreugde. Polen heeft, net als veel andere Oost-Europese landen, na het einde van het communisme gekampt met radicale stromingen die elkaar te vuur en te zwaard bestreden. Ex-communisten en radicale katholieke patriotten beschuldigden elkaar ervan dat ze het land de afgrond in hielpen, en deden dat met een botheid waar ook de rest van Europa last van had.

Met Tusk trad vier jaar geleden een gematigd politicus aan die constructiever omgaat met opponenten. In vergelijking met zijn voorganger Jaroslaw Kaczynski (en diens tweelingbroer Lech, de in 2010 omgekomen president) is Tusk een baken van stabiliteit.

Dat heeft zich uitbetaald. Polen doorstond de economische crisis na 2008 wonderwel. Dat is een enorme prestatie, waar andere Oost-Europese landen soms 20 procent van hun bruto nationaal product in rook zagen opgaan. Grote conflicten met buurlanden en met de EU heeft Tusk weten te vermijden. Ook de relatie met Rusland is verbeterd, al blijft er wederzijds wantrouwen. Van die rustige koers heeft Polen economisch geprofiteerd.

Polen is belangrijk. Het is het grootste EU-land in het voormalige sovjetblok en een bron van hardwerkende vaklieden die in heel Europa hun geld willen verdienen. Hun bijdrage aan bijvoorbeeld de Nederlandse economie, zichtbaar in de groepen seizoenwerkers, aannemers en schoonmakers, wordt onderschat - de Polen worden hier soms weinig gastvrij onthaald. Alles bij elkaar hebben de Polen zich grotendeels aan hun eigen haren omhoog getrokken uit het moeras waar ze door de communisten in waren geduwd. Voor zover ze daarbij zijn geholpen door bijdragen van andere EU-landen, zijn ze die solidariteit meer dan waard gebleken.

Uiteraard kan Tusk niet stilzitten. Hij zal Polen moeten hervormen waar hij dat tot nu toe naliet, zoals op het gebied van pensioenen, werkgelegenheid en overheidsfinanciën. Hij kan ook niet, zoals partijgenoten en EU-functionarissen Jerzy Buzek en Janusz Lewandowski suggereerden, blijven leunen op EU-gelden. Tusk moet verder bouwen aan versterking van de Poolse economie en politiek, en daarbij uitgaan van eigen kracht. De Polen hebben opnieuw bewezen die te bezitten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden