Voor peuters én voor pubers

Theaterfestival Tweetakt in Utrecht brengt veel voorstellingen, voor heel jong tot iets ouder.

ANITA TWAALFHOVEN

Wil je een popsong horen over je eigen naam?", vraagt een jongen. Hij bekijkt je van top tot teen en schrijft dan snel een tekst op een briefje. In het minitheater achter hem staat een videokijkdoos waarin vijf minuten later de rode gordijntjes opengaan voor een driekoppig bandje. Ze spelen een swingend loflied op de voornaam van de festivalbezoeker. Deze attractie van het jeugdtheaterfestival Tweetakt heet 'Alleen voor meisjes', omdat ieder meisje stiekem droomt van een zanger die speciaal voor haar een lied schrijft.

Op de Utrechtse Neude staat sinds afgelopen weekend een drukbezocht cowboydorp, met houten saloons, eethuisjes, minitheaters en een groot muziekpodium. Je kunt er verkleed als cowboy of indiaan dansen in de kleuterdisco, rondjes draaien in de rupsbaan of luisteren naar aanstormend cabarettalent en de nieuwste jongerenbands.

Het festival Tweetakt is uitgegroeid tot een groot en feestelijk publieksfestival. Een jeugdversie van De Parade, waar zowel peuters als pubers aan hun trekken komen en ook de ouders uitgaan. Jong en oud kunnen hier zelfs daten: op het nostalgische Singlefeest met vinyl singles van de Bee Gees tot Doe Maar en Michael Jackson.

Ruim tachtig optredens zijn er tot en met 21 april te zien op het festivalterrein en in de Utrechtse theaters: toneel, dans, cabaret, muziek en multimedia-installaties. Het niveau van de voorstellingen varieert nogal. Geslaagde en minder geslaagde experimenten van beginnende theatermakers staan naast gerenommeerde gezelschappen uit Nederland en Vlaanderen.

Op de openingsdag staat het experiment centraal. De kleutervoorstelling 'Leeghoofd' van Jef van Gestel springt eruit, een goed getimed en absurdistisch maskerspel. Met een grote witte bol op zijn hoofd gaat Leeghoofd als een stripfiguur op ontdekkingstocht in een ruimte vol rommel en elektronische geluidseffecten. De kleuters in de Stadsschouwburg zaal wiebelen op hun stoelen van opwinding. Zij geven streng commentaar. "Dat mág je niet eten! Nu kun je alles weer opruimen!"

Ook verrassend is de dansvoorstelling voor jongeren 'Sens interdit' uit België, die even later voor een stampvolle zaal in Theater Kikker speelt. Zes jonge dansers wringen zich op operamuziek in bizarre bochten. Al staat de bewegingstaal haaks op de sfeer rond opera, het is een treffende vertaling van de extreme emoties in de muziek. Maar net als sommige andere openingsvoorstellingen is deze vooral voor ervaren theaterliefhebbers.

Voor het grote publiek zijn de voorstellingen van Theater Artemis een aanrader. In 'Goed Kwaad' speelt acteur Niek van der Horst in zijn eentje een klas vol pestkoppen. Van de nieuwe artistiek leider Jetse Batelaan zijn 'De dag dat de papagaai zelf iets wilde zeggen', over mensen die elkaar hopeloos napraten, en 'De man die alles weet' met René van 't Hof. Ook NT Jong, het nieuwe jeugdgezelschap van Het Nationale Toneel is een bezoek waard met maar liefst drie premières tijdens het festival. Nieuwsgierig maakt 'Lucy (L) Ringo', waarin een eenzaam meisje en een wel erg wonderlijke jongen chatten op internet. 'Mamma' is de nieuwste van Alexandra Broeder.

Bij het verlaten van het festivalterrein draait DJ Tommi Benders een mix van Oost-Europese muziek en stroomt de dansvloer vol jongeren en oudere festivalbezoekers.

Wie beeldende kunst wil zien, kan buiten het centrum terecht. Op het eiland rond Fort Ruigenhoek in Groenekan speelt dit jaar de beeldende kunstexpositie KAAP met werk voor kinderen van internationale kunstenaars.

Tweetakt t/m 21 april in Utrecht. KAAP t/m 29 juni in Groenekan op Fort Ruigenhoek.

www.tweetakt-kaap.nl

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden