Voor opheffen is het te vroeg

Dat vrouwenclubs ter ziele gaan is een teken van emancipatie. Ze hebben hun tijd gehad. Opheffen! Aldus Diny Kleisen-den Ouden (Trouw, 19 feb).

door Ada Houtman-van Beek

Wat brengt iemand die zelf lid is van een vrouwenorganisatie tot zo'n standpunt? Er zijn tienduizenden vrouwen met hart en ziel aan het werk voor vrouwenorganisaties. Zij zetten zich in voor zusters in Sierra Leone, Costa Rica, Filippijnen, Benin en Wit-Rusland. Ze voeren actie ter verbetering van de positie van mantelzorgers; strijden met Amnesty International om geweld tegen vrouwen aan te pakken; denken na over economische zelfstandigheid, pensioen; zetten kinderopvang of combinatie van arbeid en zorg op de politieke agenda. En dat allemaal vrijwillig en in een omgeving die voor vrouwen aansprekend en gezellig is.

Kenmerkend voor onze vereniging 'Passage, christelijk-maatschappelijke vrouwenbeweging' is dat we de maatschappelijke vragen koppelen aan de bijbelse boodschap. Wij bereiken met deze activiteiten ook die vrouwen die (nog) niet zoveel kansen hebben gehad.

Ook onze vrouwenorganisatie zit in zwaar weer. Niet omdat emancipatie een achterhaald thema is of omdat alle vrouwen nu hoog opgeleid zouden zijn, maar omdat het vinden en binden van vrijwilligers een lastige klus is. Anders dan bij natuur- en milieuorganisaties wordt bij ons gevraagd om niet alleen in geld maar vooral in tijd en energie bij te dragen. We kunnen op dat gebied leren van jongere vrouwen. Zij willen het anders dan hun moeders. Dus moeten de moeders de organisatie niet opheffen, maar meebewegen met de tijd. Wat waardevol is gooien we niet weg. Voortbouwend op onze traditie gaan we op een eigentijdse manier door met het werken aan de positie van vrouwen, wereldwijd.

Ada Houtman-van Beek is voorzitter van de raad van toezicht van Passage.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden