’Voor onze docenten wordt goed gezorgd’

Bert Swarts (FOTO WERRY CRONE) Beeld
Bert Swarts (FOTO WERRY CRONE)

SCOPE scholengroep in Alphen aan den Rijn heeft vacatures voor twee basisschooldirecteuren. Directeur P & O Bert Swarts vertelt.

Wat maakt het de moeite waard om bij SCOPE scholengroep te werken?

„In bijna iedere wijk van Alphen aan den Rijn staat wel een school die bij ons is aangesloten. SCOPE is hier de grootste scholengroep met een open christelijk karakter. We hebben twaalf basisscholen, een school voor speciaal onderwijs en een scholengemeenschap voor voortgezet onderwijs. Voor docenten is het bij ons goed toeven, er wordt voor ze gezorgd. Gunstige secundaire arbeidsvoorwaarden als een collectieve arbeidsongeschiktheidsverzekering en een contract met een fitnesscentrum. Verder doen we veel aan loopbaanontwikkeling: interne cursussen en opleidingen op maat.”

Waar gaat u bij de sollicitanten vooral op letten?

„Dat ze onderwijskundig sterk zijn en mensen kunnen binden, bruggenbouwers. Dat is belangrijker dan een geweldig zakelijk talent.”

Welke sollicitatiebrieven legt u direct opzij?

„Brieven van mensen zonder ervaring. Dit zijn pittige klussen. Een van de basisscholen voert het fasenonderwijs in, een nieuw onderwijsconcept. Dat vraagt wel wat van degene die het roer straks overneemt. Het kan zijn dat je de organisatie halverwege het cursusjaar moet omgooien. En leerkrachten lopen tegen zaken aan die je praktisch moet oplossen. De andere school zet in op de zorg voor bijzondere groepen leerlingen zoals hoogbegaafden.”

Hoeveel collega’s krijgen de nieuwe directeuren en hoe gaan zij met elkaar om?

„De grootste basisschool heeft 400 leerlingen en 40 medewerkers, de kleinere 200 en 15 leerkrachten. Onze directeuren denken niet alleen aan het belang van hun eigen school, maar ook aan dat van de groep. Ze trekken veel met elkaar op en delen hun onderwijsexpertise. Het is een stel fijne collega’s”

Welke karaktereigenschap kan hij of zij beter niet hebben?

„Eigenwijs en dominant zijn. Iemand die de school vanuit zijn ivoren toren wil leiden, gaan we niet benoemen.”

En welke eigenschap is onontbeerlijk?

„Sociaal. Je werkt samen op verschillende niveaus. Je staat boven maar ook in het team, je durft beslissingen te nemen, maar houdt ook rekening met anderen.”

Werken de ideale kandidaten over tien jaar nog bij SCOPE?

„Leidinggevenden werken gemiddeld tien tot vijftien jaar bij ons vanwege de doorstroommogelijkheden. Als directeur kun je naar grotere basisscholen overstappen. Daarnaast liggen er veel bovenschoolse taken. Het hoogbegaafdenbeleid moet ontwikkeld worden, contacten met de gemeente onderhouden. Je regelt meer dan enkel de zaken op je eigen school.”

Meer informatie over deze vacature in de personeelsadvertentie in dit katern.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden