Opinie

Voor of tegen?

Hij zal toch wel tegen de doodstraf zijn, vroeg ik me opeens af. Ik was er vanzelfsprekend en voor het gemak maar van uit gegaan dat hij er niet voor was, netzomin als ik.

Ik kende weliswaar verstandige mensen, zoals de schrijvers Gerrit Krol en Guus Kuijer, die met argumenten betoogden dat de doodstraf niet in alle gevallen misplaatst was, maar zij waren Obama niet. Een president van de Verenigde Staten kon maar beter tegen zijn, vond ik, dan kon je er als burger nog altijd anders over denken. Hij hoefde van mij niet eens vierkant tegen te zijn, het mocht ook best rond of ovaal zijn, als-ie tenslotte maar tegen was.

Dat had ik Bill Clinton altijd meer nagedragen dan zijn sigarenhandel in het Oral Office, dat hij niet tegen de doodstraf was geweest. Ik merkte dat, nu de meisjes Obama gewoon weer naar school gingen en de President Elect werd bijgepraat over de geheimenissen van CIA en FBI, de opgewonden gevoelens van ’over de overwinnaars niets dan goeds’, ’een historisch moment’ en het kippevel bij de betraande dominee Jesse Jackson, alweer een beetje begonnen te tanen. Ook ik had een etmaal opgewonden en geraakt voor de televisie gezeten, maar nu was het weer tijd voor bezinning, zo te zien. Ik was trouwens een late fan.

Volgens de oorspronkelijke stemwijzer voor de Amerikaanse verkiezingen was ik voor de, in Amerikaanse ogen vreselijk linkse John Edwards geweest, en toen die uit zicht verdwenen was, zette ik mijn kaarten op Hillary Clinton. Trouwens, over anderen gesproken, wat was er geworden van die derde, onafhankelijke kandidaat Ralph Nader, wiens naam ik op het stuk karton met uitslagen van het plaatsje Dixville Notch had zien staan maar die niet eens meer genoemd werd? Grootse momenten, zoals de verkiezing van Barack Obama tot president van de Verenigde Staten, hebben iets monomaans, ze bieden geen gelegenheid voor nuancering en zeurderige vragen.

Dat komt pas later. Inmiddels moest ik ook denken aan de inwoners van het plaatsje Geneseo, in Illinois, de staat waar Obama vandaan kwam, maar die zeker niet op hem gestemd hadden. Ik was daar vorig jaar geweest, omdat mijn dochter er een jaar naar school ging, en was er ontvangen door allemaal aardige maar halsstarrige Republikeinse kiezers, voor wie een zwarte man aan het hoofd van de regering een onverdraaglijke nachtmerrie was. Racisten? Blanke suprematisten? Jazeker. Maar ook hartelijke lui die goed voor m’n dochter hadden gezorgd. Er was nog altijd een dikke veertig procent van de kiezers die Obama helemaal niet zag zitten, plus de miljoenen die niet eens gingen stemmen, omdat ze niet in de staat geloofden of geen zin hadden om door de regen te lopen.

Wij hoorden alleen maar de heldenverhalen en de hoge verwachtingen, maar er zaten nu ook mensen heel erg minnetjes hun wonden te likken. Ik keek even op internet om Obama’s standpunt over de doodstraf te verifiëren. Hij was niet per se tegen, las ik, wilde het wel minder vaak laten opleggen maar vond dat voor sommige misdrijven de doodstraf passend was. Ik vond het iets om de komende tijd over na te denken. Rob Schouten

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden