Voor of tegen ons? Samen voor Rotterdam

AYDIN PEKSERT en RAADSLID VOOR DE LOKALE PARTIJ NIDA ROTTERDAM

Begrip voor Erdogan wordt al snel opgevat als steun aan een dictator. En kritiek op hem geldt al gauw als heulen met coupplegers, terroristen of esterse hypocrisie.

Een Turkse bakker op Zuid demonstreerde onlangs op de Erasmusbrug tegen de coup. Die moet nu 'dan maar lekker terug naar de dictatuur van die sultan'. En de kunstenaar wiens stichting op wat voor manier dan ook gelinkt wordt aan Gülen, is plots 'lid van een terreurorganisatie'.

Voor je het weet, sta je tegenover elkaar. Terwijl je naast elkaar zit. Ik zie het in de wijk. Nog meer in het publieke debat. Verschillen uitleggen polariseert. Verbinden is heulen met de vijand. Er is te weinig begrip voor het trauma van de coup en zijn slachtoffers. En de bedreiging ervan voor de democratie. En er is te weinig begrip voor de nasleep van de coup en zijn slachtoffers. En de bedreiging hiervan voor de democratie.

Een ieder voelt zich op zijn of haar eigen manier onbegrepen en niet gesteund. Te weinig ruimte voor evenwicht. Te weinig politieke en historische context. Te weinig nuance.

Je bent voor of tegen. Met ons óf tegen ons. En als je je überhaupt al betrokken voelt, ben je 'niet geïntegreerd'. Maar ondertussen allemaal wel in hetzelfde schuitje: Rotterdam.

Je zegt al gauw te veel en doet daarmee vooral tekort. Daarom. Minder woorden. Meer daden. Bouwen aan vertrouwen. Niet op de spits. Niet vanuit een houdgreep. Maar vanuit de ruimte.

In de luwte. Met compassie. In werkgroepen met diverse betrokkenen. Van de grass-roots tot hooggeplaatste Rotterdammers. Informeel. Een ambtenaar. Een professor. Een leraar. Een student. Een raadslid. Een ondernemer. Van verschillende culturele afkomst. Van diverse politieke gezindten.

Samen ontworstelen we ons uit de hardnekkige houdgreep. Vrij van verwijten over lange armen van wie en waar dan ook.

Vanuit het hart. Niet alleen. Niet tegenover elkaar. Samen. Hand in hand. Hoopvol. Stap voor stap. Door de stad. Door de impasse.

Voor Rotterdam.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden