Voor nieuwe afgang gelden geen excuses

Op een toernooi dat lang een garantie voor triomfen was, dedende Nederlandse mannen wéér niet mee om het goud. De lijst vanafwezigen kan nauwelijks als excuus gelden. Sven Kramer zorgdewel voor fraaie troostprijzen.

De jonge Fries haalde op de tien kilometer zijn gram. Hijreed een sensationeel wereldrecord (12.51,60). Het bleek door dediskwalificatie van Hedrick toch nog toereikend om het podium vanhet WK te mogen beklimmen. Maar ondanks twee fraaie afstandszegesvan Kramer had het schaatsland met de beste faciliteiten, demeeste rijders, de riantste salarissen en meeste expertise tochweer een bijrol op het WK allround. Voor het derde jaar op rijbleef de titel (ver) buiten bereik.

Dat veel specialisten ontbraken mag niet als excuus geldenvoor een nieuwe ontluistering in Calgary. Carl Verheijen, RintjeRitsma, Mark Tuitert, Jochem Uytdehaage en Gianni Romme zijnschaatsers met faam. Grote namen dus, maar of het allemaal noggrote schaatsers zijn valt te bezien. De vraag is of sommigen vanhen niet liever thuis bleven om op het Canadese ijs niet opnieuween draai om de oren te krijgen van de Amerikanen Davis enHedrick en de Italiaan Fabris.

Wie ziek of geblesseerd is kan niet starten, akkoord, maarzo'n lange rij van afwezigen lijkt erop te duiden dat het inNederland schort aan fysieke en/of mentale weerbaarheid. Dat hetWK allround als mosterd na de maaltijd kwam in een seizoen waarinalles draaide om de Winterspelen van Turijn is evident; maar hetkon bij olympische helden uit het buitenland de lust om hard terijden niet ontnemen. Davis, Hedrick en Fabris zorgden weer voorspetterende gevechten.

Kramer deed zowel op de vijf als tien kilometer ook eenstevige duit in het zakje, maar hij had het perspectief op hetpodium al zien sneuvelen op de 500 meter. Nederland stelt op dekortste afstand niets meer voor. Op het EK kregen de nieuweNike-pakken nog de schuld. Kramer viel verder niets te verwijten.Hij ging tenminste de strijd aan, net als de amper van eenkeelontsteking herstelde Bob de Jong, subtopper Sicco Janmaat enhet nieuwe talent Wouter Olde Heuvel. Ze reden persoonlijkerecords.

Die kans ontnam Rintje Ritsma zichzelf. Hij bedankte omprincipiële redenen. Hij had het grootste gelijk van de werelddoor de weer eens ondoorzichtige selectieprocedure voor dit WKaan de kaak te stellen. De Fries had ook een punt in zijn kritiekop de KNSB, dat al het hele seizoen zijn coach had 'gepiepeld'.En inderdaad begrijpt ook niemand waarom Ritsma met minder logo'smag rijden. Maar dan nog had de 'Beer' zijn verantwoordelijkheidmoeten nemen.

Dat Ritsma problemen benoemde, is wel zijn verdienste. De bondwordt nog altijd geleid door een vrijwilliger met wel heel weiniggevoel voor professionalisering. Twee jaar nadat Ab Krook zijnafscheid aankondigde, is er nog altijd geen nieuwetopsportcoördinator. Het ergste valt te vrezen voor het beleidin het komende jaar. Terwijl de situatie al een tijdje alarmerendgenoeg is.

Niemand kan verrast zijn door het nieuwe démasqué inCalgary. Al sinds 2004 is Nederland de dominantie in hetallrounden helemaal kwijt. Dat de Amerikanen 'nu eenmaal beter'zijn is een excuus dat niet meer geldig is: Fabris kon het gatwél dichten. Dit wereldbekerseizoen werd zeer matig gepresteerden in Turijn kon alleen Bob de Jong boven zichzelf uitstijgen.Kramer pakte zilver, terwijl hij zaterdag nog maar eens beweesdat het goud had moeten zijn. De twee andere bronzen olympischemedailles waren troostprijzen. Wennemars, Bos, Nijenhuis,Kuipers, Groothuis, Verheijen - geen van hen reed in Turijn zijnbeste race ooit.

Bond, coaches, rijders en sponsors moeten deze lente, bijaanvang van een nieuwe olympische cyclus, maar eens collectiefte rade gaan hoe ze de groeiende achterstand in een zich snelontwikkelende sport denken te gaan verkleinen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden