Voor niets en niemand bang

Het was een publiek geheim binnen Noord-Ierse republikeinse kringen dat Rosemary Nelsons leven gevaar liep.

Dat weerhield de gedreven advocate uit het stadje Lurgan er niet van zich op te werpen als voorvechtster van de nationalistische zaak in het - ondanks het vredesakkoord van vorig jaar april - nog diepverdeelde Noord-Ierland. Die inzet werd haar fataal. Door een autobom, geplaatst door de schimmige protestantse terreurorganisatie Loyalist Red Hand Defenders, kwam er maandagmiddag een einde aan haar leven. Een kruisvaarder heette ze. Vooral haar juridische en politieke inzet voor de katholieke bewoners van de belegerde enclave Garvaghy Road in Portadown bracht haar in de publiciteit. Zij vertegenwoordigde zo'n tweehonderd Garvaghy Road-bewoners die genoegdoening willen van de politie, omdat die hen onvoldoende zou beschermen tegen de dreigementen en het geweld van extremistische loyalisten.

Samen met een delegatie uit Garvaghy Road bezocht zij in januari de Britse premier Tony Blair, om bij hem 'de zaak' te bepleiten. Ze ging de grens van de puur juridische strijd veelal voorbij. Vaker stond ze daar als pleitbezorger van de republikeinse zaak dan als advocaat. Ondanks de dreigementen.

Want waar het leeuwendeel van de Noord-Ierse advocatuur het wel uit het hoofd liet om zich buiten het 'veilige' juridische terrein te begeven bij de behandeling van politiek netelige kwesties, zeker na de moord door de terreurgroep Ulster Freedom Fighters op de vooraanstaande katholieke advocaat Pat Finucane in 1989, ging Rosemary Nelson, getrouwd en moeder van drie kinderen, door roeien en ruiten. Met als noodlottige afloop de aanslag van eergisteren.

Vandaag is het Saint Patricks Day, de nationale Ierse feestdag. Vandaag ook komen in Washington de belangrijkste tegenspelers in het Noord-Ierse conflict - de protestantse leider en First Minister David Trimble en Gerry Adams, voorman van de republikeinse Sinn Fein- bij president Clinton op bezoek om de dag luister bij te zetten, wellicht met een mooi politiek doorbraakje. De moord op Rosemary Nelson zal daar een donkere schaduw over werpen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden