Voor Nederlandse profs wordt spoeling dun

Op een rustdag in de Tour de France werd bij de presentatie van de nieuwe formatie Quickstep gesteld dat de ploeg uit publicitaire overwegingen ook uit Nederlandse renners zou gaan bestaan. Maar tot nu toe ligt alleen Bram Tankink vast en misschien komt Servais Knaven er nog bij. ,,Nee, meer niet. Vertel mij maar wie ik moet benaderen'', verzucht manager Patrick Lefevere.

AMSTERDAM - Het internationale belang van de Nederlandse wielersport loopt terug. Het schamele aantal van -momenteel nog- twee Nederlanders in de lopende Ronde van Spanje is daarvoor al een veeg teken. Op het hoogste niveau blijken vaderlandse broodfietsers steeds minder in trek. De renners die voor volgend seizoen emplooi hebben gevonden bij een nieuwe ploeg met de hoogste status hebben veelal genoegen moeten nemen met een dienende rol voor een lager salaris.

Beduidend minder Nederlanders zullen komend jaar actief zijn in een ploeg die de wereldklassiekers en grote ronden mag rijden. Vanuit Spanje, Frankrijk, Italië, Duitsland of Amerika is geen belangstelling getoond voor de Nederlandse werkzoekenden.

In de krapte op de huidige arbeidsmarkt zit slechts een deel van de verklaring. Het is vooral ook het gebrek aan prestaties. Blijlevens, Koerts, Hoffman, Moerenhout en Van Heeswijk lieten ooit veelbelovende dingen op topniveau zien, maar staan dit seizoen nog praktisch droog. In het UCI-landenklassement zakte Nederland -voor het eerst- naar de zevende plaats.

Het zijn vooral dertigers die het vaandel hooghouden. Erik Dekker is met zes zeges de succesrijkste renner tot nu toe, terwijl hij notabene vier maanden miste door een heupbreuk. Michael Boogerd, altijd en overal present, zorgde voor een hoogtijdag in de Tour en Bart Voskamp van Bankgiroloterij veroverde dit jaar ondanks een beperkt programma de meeste punten voor de wereldranglijst. Verder toonden Stefan van Dijk en Steven de Jongh (elk vijf zeges) en de jongeren Karsten Kroon, Bobbie Traksel en Bram Schmitz bij vlagen hun potentie.

Maar met hen houdt het wel zo'n beetje op. Geen enkele landgenoot kon een grote (semi-)klassieker winnen. Van de aansprekende etappekoersen leverden alleen de Tirreno-Adriatico (Dekker) en de Ronde van België (Voskamp) succes op. De Rabobankploeg ondervond in het voorjaar het broze karakter toen Dekker was weggevallen. De ploeg is in de UCI-stand getuimeld naar plaats negen.

Dat is een van de redenen dat Jan Raas zijn vizier nadrukkelijk op het buitenland heeft gericht. De Zuid-Afrikaan Hunter, de Duitser Bartko en de Belg De Weert brengen het aantal Rabo's met een ander paspoort komend jaar op negen. Ook de amateurploeg, die omgevormd wordt tot een opleidingsploeg, krijgt een internationaler karakter.

Voor Nederlandse profs wordt de spoeling dunner. Leon van Bon, dit voorjaar lang geblesseerd, was nog wel gewild en tekende bij de Belgische fusieformatie Lotto-Domo. Daar konden Aart Vierhouten, de voortreffelijke locomotief van McEwen, en Van Dijk ook tekenen. Waarschijnlijk voegt Koos Moerenhout zich bij hen. Na de Vuelta gaat manager Sercu hem een voorstel doen. Moerenhout beseft dat hij weinig te eisen heeft. ,,Maar ik heb een financiële ondergrens. De wielersport is te zwaar om het voor een appel en een ei te doen.''

Tristan Hoffman moest na een vruchteloos jaar al genoegen nemen met een verlaagd aanbod bij het Deense CSC-Tiscali. De wensen van Servais Knaven waren voor Lotto-Domo te hoog gegrepen. Hij praat ook nog met Quickstep en CSC. Max van Heeswijk heeft zijn hoop ook gevestigd op die ploeg van Bjarne Riis. ,,In de Ronde van Nederland zijn ze naar me toegekomen, verder heb ik nog niks gehoord. Maar ik ga niet leuren met mezelf.''

Van Heeswijk is een van de Nederlanders in wie Lefevere bij Domo-FarmFrites teleurgesteld is. Blijlevens en Koerts -sprinters met een blanco jaarlijst- konden het ook niet waarmaken. Koerts was recent boos omdat hij niet mocht starten in de Vuelta. Lefevere: ,,Jans is vaak op zijn best aan de telefoon.''

Koerts verwacht binnenkort onderdak te vinden bij een hele nieuwe tweede-divisieploeg. Het gaat waarschijnlijk om de Russische Iteraploeg, waarvoor de nieuwe manager Andrei Tsjmil ook de veteranen Tonkov en Konisjev op het oog heeft. Koerts bedankte eerder voor Bankgiroloterij. Dat Trade Team II biedt komend jaar aan elf Nederlanders werkgelegenheid. Matthé Pronk komt over van Rabo. Voor de resterende vacature zijn de pijlen gericht op Belgen: Ludovic Capelle of Fabian DeWaele. In de Nederlanders die nu boven de markt zweven heeft manager Scheppink vooralsnog geen interesse. Daartoe behoren Marcel Duijn (Rabo), Coen Boerman (Rabo), Fulco van Gulik (Lotto), Jeroen Blijlevens (Domo) en Patrick Jonker (BigMat).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden