Voor miljarden schade door internetfraude

Foto ter illustratie Beeld ANP XTRA
Foto ter illustratieBeeld ANP XTRA

Meer dan een miljoen Nederlanders zijn de afgelopen twee jaar het slachtoffer geworden van internetfraude. In totaal zouden zij daardoor voor ruim 5 miljard euro zijn opgelicht. Dat blijkt uit een onderzoek van de Fraudehelpdesk, het nationaal meldpunt voor vragen en meldingen over fraude. Veel slachtoffer zouden geen aangifte van deze praktijken doen uit schaamte of omdat ze te weinig vertrouwen hebben in de politie.

De Fraudehelpdesk liet een onderzoek uitvoeren onder duizend mensen boven de achttien jaar. 9 procent stelde recent te zijn opgelicht via internet. Het gaat merendeels (70 procent) om bedragen van maximaal 500 euro. Maar 12 procent van de slachtoffers zei tussen de 1000 en 10.000 euro te zijn kwijtgeraakt. In 3 procent van de gevallen ging het zelfs om bedragen van meer dan 20.000 euro.

De hogere bedragen worden vaak via datingssites buitgemaakt. Zo stellen internetliefdes geld nodig te hebben voor bijvoorbeeld vliegtickets of ziekenhuisopname. Nog niet de helft van alle gedupeerden deed aangifte van de fraude.

'Als het gaat om grote bedragen, dan schamen mensen zich daar vaak voor', aldus een woordvoerder van de Fraudehelpdesk. Als het om bedragen onder de 500 euro gaat, vinden mensen het vaak niet de moeite waard om naar de politie te gaan omdat ze daar te weinig vetrouwen in hebben. 'Gedupeerden denken dat de politie toch niet kan helpen omdat zij zich vooral bezighoudt met andere zaken zoals het uitdelen verkeersboetes.'

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden