'Voor mijn eigen roem, haha'

Twee jaar terug schreef Joost Prinsen in zijn column in het Haarlems Dagblad: 'Weer geen lintje'. Nu is hij Officier in de Orde van Oranje Nassau.

HALFWEG – De knusse raadzaal van Haarlemmerliede en Spaarnwoude barst bijna uit zijn voegen, zoveel mensen zijn er afgekomen op het decoreren van de inwoners van deze gemeente onder de rook van Amsterdam. Vier mensen zullen de versierselen opgespeld krijgen. Vier heren, onder wie Joost Prinsen, acteur, zanger, docent en tv-persoonlijkheid. Aan zijn gezicht te zien, weet hij al wat hem te wachten staat.

Mevrouw Van Hoogdalem-Arkema, de burgemeester van Haarlemmerliede en Spaarnwoude, leest eerst de precieze tekst op van artikel 2 van het 'Reglement op de Orde van Oranje Nassau', omdat daarin de zogenoemde verleningscriteria staan. Woorden die vaak vallen zijn 'bijzondere persoonlijke prestaties' en 'verdiensten voor de samenleving'.

Het onderscheiden gaat op alfabetische volgorde, Prinsen is als tweede aan de beurt. Zijn rijke tv-verleden en zijn vernieuwende producties voor toneel worden geroemd, evenals het lesgeven aan de Kleinkunstacademie en het stimuleren van jong talent. Het is allemaal samengevat in Koninklijk Besluit nr. 04.001502, van 15 april j.l.. Prinsen mag zich vanaf nu Officier in de Orde van Oranje Nassau noemen.

Voordat de fotografen en een cameraploeg zich op hem storten, geeft hij eerst zijn vrouw Emma een kus. Daarna poseert hij rustig en lacht even – op zijn bekende valse wijze – in de camera.

Prinsen is gekleed in een donkerbruin ribfluwelen pak. Zijn leesbril hangt aan een touwtje om zijn nek. Het felle koninklijkeblauw en oranje spat van zijn revers. ,,Het versiersel”, zo meldt de officiële website van de lintjes, ,,bestaat uit het kruis, dat een diameter heeft van 46 millimeter, hangend aan het lint en voorzien van een rozet in de kleuren van het lint, voor mannen 37 millimeter breed.”

Emma Prinsen wist het sinds een paar weken. Zij lokte haar man naar het gemeentehuis met de smoes dat een vriendin van haar een lintje kreeg en dat Joost daar absoluut bij moest zijn. Het klonk Prinsen redelijk in de oren en hij stelde verder geen vragen.

Jan Kok, die al jaren met Prinsen samenwerkt, onder meer bij de quiz 'Met het mes op tafel' en 'Maandag Prinsjesdag', deed de aanvraag samen met Geert Lageveen, acteur en vriend van Prinsen. Lageveen: ,,We schrokken er bijna van hoe verschrikkelijk veel Joost in al die jaren gedaan heeft.” Jan Kok: ,,We wilden dat hij zo hoog mogelijk zou komen, dus hebben we alles maar opgeschreven.”

Waren ze niet bang dat Prinsen de onderscheiding zou weigeren? Kok: ,,Joost zegt altijd: 'Een prijs weigeren is een prijs in ontvangst nemen, alleen dan met meer kabaal', dus nee, ik was niet echt bang dat hij het lintje niet wilde.”

Tik, tik, tik, klinkt het tegen een wijnglas. De burgemeester vraagt nog één keer de aandacht. Zij wil een toost uitbrengen. Op de gedecoreerden én op onze koningin. Er wordt nagepraat over de 'hoogte' van de onderscheiding. Ach, relativeert Prinsen meteen: ,,Er staat een boel op mijn cv, maar het enige waar ik hem echt voor verdien is het lesgeven. Die andere dingen heb ik ook gedaan voor mijn eigen roem, eer en portemonnee, haha.”

Gaat Prinsen de onderscheiding ook dagelijks dragen? Prinsen citeert Karel van het Reve:

,,'Prijzen, men weigert ze niet en men draagt ze niet'. Hij blijft netjes in dat koffertje dat ik erbij kreeg. Kijk nou naar Geert Lageveen hier, hij heeft een Arlecchino gewonnen (de prijs voor de beste mannelijke bijrol in een toneelstuk, red.). Dat is een echte vakprijs. Voor zo'n prijs, ja, daar lever ik mijn lintje zó voor in.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden