'Voor mijn dochters is het gewoon een extra vrije dag'

Ouders kunnen zich vinden in besluit om scholen te sluiten

Veel zorgen maakt Gijs van Oosten zich niet. Zijn twee dochters, die op het Da Vinci College en het Bonaventuracollege in Leiden zitten, bleven gisteren thuis. "We kregen via sms en e-mail te horen dat de scholen dicht bleven, maar de dreiging is volgens mij geen reden tot paniek. Voor mijn dochters betekent het gewoon een extra vrije dag, ze hebben 's ochtends lekker wentelteefjes gemaakt."

Toch vindt Van Oosten het fijn dat de scholen dicht bleven. "Ik heb niet het idee dat er echt een schietgrage idioot in Leiden rondloopt, maar misschien zie ik dat wel verkeerd."

In sommige gezinnen heerste grote opluchting over de beslissing om de scholen dicht te houden. "We zijn best geschrokken toen we het hoorden", zegt Piet Walter, wiens jongste dochter naar een Leidse vestiging van het ID College gaat. "Het is goed dat er actie ondernomen wordt."

Volgens de conrector van het Marecollege, Marian Visser, zijn de schoolsluitingen een verstandige maatregel. "Er zijn op onze school geen situaties geweest die een aanleiding kunnen vormen voor een schietpartij, maar daar kun je nooit helemaal zeker van zijn." Het Marecollege heeft geen videobewaking en doet niet aan kluiscontroles. Volgens Visser was er in het verleden ook geen reden voor deze veiligheidsmaatregelen. "Het is een kleine school en we kennen de leerlingen goed."

Bart Jungmann heeft een zoon op het Visser 't Hooft Lyceum in Leiden en vindt het vooral belangrijk om goed geïnformeerd te blijven. "Ik heb van de middelbare school alleen 's ochtends bericht gekregen over de dreiging. De basisschool van mijn dochtertje hield mij ook in de loop van de dag op de hoogte van de ontwikkelingen. Een raar contrast, omdat juist alle basisscholen open bleven."

De ouders van een aantal basisschoolleerlingen waren behoorlijk bang, weet Jungmann. "Zij wilden hun jongere kinderen ook graag thuis houden. Zelf was ik niet ongerust, maar ik vond het wel zielig voor mijn dochtertje: de basisschoolleerlingen mochten uit voorzorg de hele dag hun klas niet uit."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden