'Voor mij is er geen verschil tussen weten en voelen'

Ebru Umar: Ik omring me met een handjevol mensen die ik leuk vind, de rest ga ik uit de weg. ©ANP

INTERVIEW | Trouw peilde de afgelopen maand het spirituele gehalte van Nederland. Columniste Ebru Umar vult als laatste de Spiritest in: 'Ik geloof niet in geneuzel van oude mannen.'

Ebru Umar (41) is columniste voor Metro en Men's Health, presenteert een radioprogramma en schrijft wekelijks voor Libelle.

Stelling: Bij belangrijke beslissingen ga ik liever op mijn intuïtie en gevoel af dan op mijn verstand.

"In een flits van een seconde weet ik of ik iets goed vind of niet. Mijn intuïtie is extreem sterk. Ik weet ook meteen of mensen mij liggen. Voor mij is er geen verschil tussen weten en voelen.

"Vorige week las een vriendin me een wetenschappelijk onderzoek voor, waaruit bleek dat hoogopgeleide mannen nog liever een dienstmeisje willen dan een hoogopgeleide vrouw. Ik zeg dan: 'Hou op, dat wéét je toch!'. Ik heb geen wetenschappers nodig om me dat te laten vertellen."

Stelling: Ik bid of mediteer wel eens.

"Absoluut niet. In God geloof ik niet, en ik zou niet eens weten hoe je moet mediteren. Ik heb er waarschijnlijk het geduld niet voor. Mensen zeggen wel eens dat het goed voor me zou zijn. Dat vind ik heel lief van ze, maar ik heb wel wat beters te doen. Werken bijvoorbeeld, ik kom net uit een radio-uitzending, moet straks een column schrijven en nog weet-ik-hoeveel dingen regelen.

"Toen ik een klein meisje was, heeft mijn moeder geprobeerd me aan het bidden te krijgen. Misschien heb ik het een blauwe maandag geprobeerd, maar daar bleef het bij. Ik geloof niet in God. Ik geloof in geen enkel geneuzel van oude mannen. Hoed je als ze je iets wijs willen maken. Ze zijn uit op eigen gewin, vergrijpen zich aan kindertjes of willen alleen de kerk rijker maken. Mijn ongeloof was geen issue thuis, want ook mijn vader gelooft niet. Mijn moeder mocht van mij geloven, als ze mij er maar niet mee lastig viel."

Stelling: Zo nu en dan praat of mail ik met anderen over de zin van het leven.

"We gaan dood. Meer zinnigs valt er over het leven niet te zeggen. Je moet proberen het naar je zin te hebben. Mij lukt dat aardig, ik zorg dat ik veel alleen ben. Volgens een vriend zou voortplanting de zin van het leven zijn. Nou, echt niet. Ik heb nooit kinderen gewild.

"Ik denk wel eens dat een onbewoond eiland voor mij de meest geschikte woonomgeving zou zijn. Want mensen zijn in wezen niet leuk en goed. Ik houd niet van ze. Nee, mijn kern is niet sociaal. Ik omring me met een handjevol mensen die ik leuk vind, de rest ga ik uit de weg. Als mensen daarom een hekel aan mij hebben, bevestigen ze me alleen maar in mijn gelijk."

Stelling: Ik brand wel eens een kaarsje voor iets of iemand.

"Nee. Ik ben gezegend, ik heb nog nooit een nabije vriend verloren. Ja, mijn opa en oma, maar dat heeft iedereen. De eerste bekende die ik dood heb gezien was Theo van Gogh. Als ik aan hem denk, lach ik, en krijg ik het helemaal warm. Maar tegen hem praten doe ik niet. Ik bel liever zijn ex-vrouw. Alleen om mijn vrienden bekommer ik me echt. Maar als ze in de problemen zitten brand ik geen kaarsjes voor ze. Ik bel, praat, ga langs, doe iets voor ze."

Stelling: Ik ga wel eens naar een plek om daar stil te staan bij mijn leven en alles wat ik doe.

"Nooit. Ik sta nooit stil. Nou ja, ik lig wel eens in een hangmat in Turkije, en val dan in slaap in de zon. 'Oh, er is weer een dag voorbij', is alles wat ik na zo'n dag dan denk. Misschien zou ik wel wat meer rust moeten nemen.

"Maar nee, dan ga je jezelf zo serieus nemen. Er zit geen grotere gedachte achter het leven. Al die sabbaticals die mensen tegenwoordig maar opnemen, het leidt nergens toe. Ik kan er slechts de symptomen van een midlifecrisis in zien. Wie aan mij vraagt: 'Is dit het nou?', antwoord ik: 'Ja, dit is het, get over it.' Dat gezever, even serieus, ik kan er niet tegen. Wat had je dan gedacht dat er zou zijn?"

Stelling: Ik geloof in een leven na de dood.

"Nee, daar kan ik me niets bij voorstellen. Dit is het, en meer wordt het niet. Mensen noemen mij pessimistisch, maar ik ben alleen maar realistisch. Ik somber niet, ik vind het prima zo. Het leven staat me niet tegen. Mensen soms wel, maar daar loop ik dan met een boog omheen."

Uitkomst van de Spiritest: u bent niet spiritueel

"Punt. Ik kan het er alleen maar van harte mee eens zijn. Mijn intuïtie is het enige trekje waarop je mij kunt betrappen dat enigszins neigt naar spiritualiteit."

Hoe spiritueel bent u?

Doe de test op www.trouw.nl/spiritest

 Mensen zeggen wel eens dat mediteren goed voor me zou zijn. Dat vind ik heel lief van ze, maar ik heb wel wat beters te doen  
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden