'Voor Máxima moet ik het type nog vinden'

Tom Janssen, politiek tekenaar

Tom Janssen (1950) is politiek tekenaar voor onder meer Trouw. Een aantal van zijn prenten is te zien op de reizende expositie 'Koningin Beatrix en de politieke prent' (vanaf maandag in Nieuwspoort in Den Haag, daarna in het Stedelijk Museum in Zutphen).

"Voor een politiek tekenaar hoort het koningshuis er zeker bij. Ik ben een beetje door Trouw opgevoed, de krant is altijd voorzichtig geweest met satire over het koningshuis en met die omzichtigheid ben ik besmet. De koningin heeft een rare functie, zij is de enige die haar mening niet mag geven en niet mag antwoorden op kritiek. Het is een kwetsbare positie, en daar heb ik altijd rekening mee gehouden. Ik mik niet op de persoon.

"Bij Willem-Alexander heb ik dat toch ietsje minder. Beatrix is echt een majesteit. Haar zoon maakt het koningshuis wat gewoner. Ik kan bij hem wat minder behoedzaam zijn, hij kan wel een stootje hebben. Maar goedkoop worden de tekeningen niet, dat genre heeft me nooit gelegen.

"Als typetje is Willem-Alexander best makkelijk te tekenen. Hij heeft niet het speciale kapsel van zijn moeder, maar hij heeft wel net zo'n rond hoofd, en bolle wangen. Bij Máxima moet ik het goede type nog vinden. Met vrouwen is dat sowieso wat ingewikkelder dan met mannen, mannen kun je makkelijker aanpakken.

"De expositie met spotprenten heb ik nog niet gezien, ik weet ook niet precies welke tekeningen er van mij hangen. Ik moet er nog naartoe, ik wil ook het werk van mijn collega's graag zien. Ik weet nog niet of ik 30 april moet werken. Zo niet, dan ga ik aan de waterkant zitten, en zwaaien naar het stel."

Dromen van een land zonder jacht
Daan (8) droomt van een land waarin er geen mensen meer op dieren jagen. Bij Daan thuis hebben ze vier honden, hij houdt van ze, en hij wil niet dat ze doodgaan. Zijn klasgenootje Egle (9) wil graag zo'n pretpark als Eurodisney, maar dan dichterbij en minder duur. Zelf is ze wel in de attracties bij Parijs geweest, maar te vaak hoort ze van kinderen dat het uitstapje de ouders te kostbaar is.

Het tweetal zit in groep 5B van basisschool Prins Willem-Alexander in Amstelveen. Daar lanceerden het Nationaal Comité Inhuldiging en de Postcodeloterij gisteren de website www.deeljouwdroom.nl. De dromen van Daan en Egle zijn de eerste in wat een lange reeks moet worden aan ideeën en gedachten over de toekomst van Nederland. De vijftig beste worden gebundeld en op 5 september aangeboden aan de nieuwe koning, Willem-Alexander. Elk huishouden krijgt een boek, dan wel in papier, dan wel digitaal - hoe dat precies gaat is nog niet helemaal duidelijk.

"De dromen kunnen onze koning en onszelf inspireren voor de toekomst van ons land", denkt Comité-voorzitter Hans Wijers. "Wij hopen op meer saamhorigheid", motiveert managing director Marieke van Schaik de steun van de Postcodeloterij. Om de dromen een beetje te sturen, heeft de organisatie acht categorieën opgesteld, met elk een eigen jury. Bij 'lach' bijvoorbeeld velt André van Duin een oordeel over de inzendingen, bij bewegen Esther Vergeer. Zwarte Zakenvrouw van het jaar Rachma el Mouden jureert het thema 'kansen'. Voor 'groen' worden nog capabele juryleden gezocht.

Om te voorkomen dat er scheldkannonades op de site verschijnen, worden alle bijdragen vooraf onderworpen aan een kleine fatsoenstest, zoals bij meer sites gebruikelijk is.

Van republikeinse zijde zijn al dromen aangekondigd van een land met een gekozen in plaats van een geboren staatshoofd. In hoeverre zulke politieke statements worden geaccepteerd, moet nog blijken.

Zonder dat 'ie er erg in heeft, zit ook de jonge Daan aan de rand van politiek vaarwater. Hij is tegen jacht, precies het standpunt van de Partij voor de Dieren. Fractieleider Marianne Thieme zei zondag nog bij Eva Jinek dat Willem-Alexander als koning echt niet meer kan jagen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden