Voor Mauro en Sahar spant het er nu om

In de aanloop naar de verkiezingen op 12 september belicht Trouw een aantal politieke thema's. Vandaag het slot: asielbeleid.

Krijgt de Kinderpardon-coalitie een meerderheid, of niet?

De tranen van Mauro hebben een beperkte houdbaarheid. Kwam Nederland nog niet zo lang geleden massaal in opstand omdat de Angolese asielzoeker geen permanente verblijfsvergunning kreeg, tijdens de verkiezingscampagne is de toekomst van minderjarige asielzoekers zoals hij nauwelijks nog een thema.

En dat is opvallend, want juist voor uitgeprocedeerde vreemdelingenkinderen spant het er nu om. Tot ongenoegen van demissionair minister Gerd Leers (immigratie en asiel) overigens. De manier waarop partijen als PvdA, SP, GroenLinks, D66 en ChristenUnie deze kinderen in zijn optiek 'valse hoop' blijven geven, is de bewindsman een doorn in het oog. Tijdens een bijeenkomst over het Kinderpardon gisteren in Den Haag liet Leers zich ontvallen dat de bewoners van de gezinslocatie in Gilze-Rijen alleen nog maar aan het wachten zijn. Op de verkiezingsuitslag van volgende week, welteverstaan.

Die uitslag is inderdaad allesbepalend. Als de Kinderpardon-coalitie op 12 september een meerderheid bij elkaar weet te boksen, zal hun wachten zeker beloond worden. Wanneer op 20 september de nieuwe Kamer voor het eerst bijeenkomt, willen die partijen een motie indienen waardoor de uitzettingen van gezinnen met kinderen - die mogelijk onder de zogeheten 'Wortelingswet' vallen - worden gestaakt. Dit wetsvoorstel op initiatief van PvdA en ChristenUnie, dat tevens de basis vormt voor het Kinderpardon, regelt dat minderjarige kinderen die hier minimaal acht jaar zijn in aanmerking komen voor een verblijfsvergunning. Voorwaarde is wel dat zij of hun ouders hun eigen procedure niet hebben gedwarsboomd.

Aan de andere kant van het politieke spectrum houdt de voormalige gedoogcoalitie van PVV, VVD, CDA en SGP stug vol dat zo'n wet geen oplossing biedt. De PVV van Geert Wilders vindt sowieso dat Nederland per jaar maar duizend asielzoekers mag verwelkomen, laat staan dat er nu in één keer zo'n achthonderd kinderen én hun ouders met open armen ontvangen worden. Bovendien wil de PVV een wettelijk verbod op generaal pardons. En hoewel ChristenUnie en PvdA bestrijden dat hun Wortelingswet een generaal pardon behelst, hebben ze de schijn tegen door de inmiddels ingeburgerde term Kinderpardon.

Maar waar Wilders bij de vorige verkiezingen nog de krantenkoppen haalde met zijn kostenberekeningen van niet-westerse immigranten, lijkt het onderwerp voor de PVV niet meer interessant. Ook het CDA zwijgt over het onderwerp, nu het kampt met een ledenbestand dat massaal vindt dat er iets structureels voor deze kinderen geregeld moet worden, en een fractie die liever ziet dat de minister de mate van worteling meeneemt in zijn individuele beoordeling.

Maar als die dan oordeelt dat ze inderdaad moeten vertrekken, moet dat ook daadwerkelijk gebeuren. Acht jaar hier of niet. Een verkapt generaal pardon voor deze groep biedt geen soelaas, stellen CDA en VVD. Dat zou namelijk oneerlijk zijn tegenover andere gezinnen die wel zijn teruggekeerd. Bovendien vrezen ze dat hierna nog meer generaal pardons zullen volgen. Alleen het Democratisch Politiek Keerpunt van ex-PVV'er Hero Brinkman kiest voor de gulden middenweg. Wat Brinkman betreft mogen kinderen die hier langer dan acht jaar zijn, blijven zolang hun ouders maar teruggaan.

Toch staan de twee blokken niet alleen maar lijnrecht tegenover elkaar. Alle partijen vinden dat de asielprocedures korter moeten, dat afgewezen asielzoekers niet grenzeloos een nieuwe procedure moeten kunnen starten en dat er werk gemaakt moet worden van het uitzetten van uitgeprocedeerde asielzoekers. Want anders dan wat hen vaak wordt verweten, realiseren ook linkse partijen zich dat er geen plaats is voor álle asielzoekers die zich aan de Nederlandse grens melden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden