Plein 2

Voor Marianne Thieme is er altijd wat te vieren

Marianne Thieme Beeld twitter.com/mariannethieme
Marianne ThiemeBeeld twitter.com/mariannethieme

Valt er dit jaar nou wat te vieren voor vrouwen of niet? Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren is in elk geval al sinds Prinsjesdag vorig jaar in feeststemming.

Redactie

Ze droeg in 2016 een hoge zwarte hoed met 'man, man, man' en ging dit jaar gekleed in een jurk met daarop een afbeelding van Emmeline Pankhurst, de oprichter van de Britse beweging voor vrouwenkiesrecht. Beide outfits bracht Thieme in verband met het passief vrouwenkiesrecht (en het gebrek aan verkozen vrouwen), over twee weken honderd jaar een feit. 'Vier het mee, hoort zegt het voort!', twitterde Thieme gisteren nog eens.

Zo opgetogen als Thieme is, zo terughoudend is Kamervoorzitter Khadija Arib. Pas in 2019 kan wat haar betreft de taart op tafel, het jaar waarin werd bepaald dat vrouwen, net als mannen, ook daadwerkelijk naar de stembus mogen. Voor twee jaren vol festiviteiten voelt Arib niets, zo schreef ze dit najaar aan toenmalig minister Ronald Plasterk van binnenlandse zaken, in een brief waar De Volkskrant de hand op wist te leggen. 'Ik heb mijn bedenkingen bij een dergelijke getrapte opzet, waarbij de viering van het actieve vrouwenkiesrecht het sluitstuk vormt. Wat mij betreft zou dat juist het brandpunt van de viering moeten zijn.'

Zodoende blijven de slingers nog twee jaar in de kast. De jubileumcommissie heeft de Ridderzaal afgebeld, net als koning Willem-Alexander, die op 12 december bij de aftrap van de viering van honderd jaar kiesrecht aanwezig zou zijn. Vandaag vindt in de Eerste Kamer wel een congres plaats om stil te staan bij de gebeurtenissen uit 1917: precies honderd jaar geleden ging de senaat akkoord met het gelijkstellen van het openbaar en bijzonder onderwijs én met het algemeen mannenkiesrecht. Grootsere evenementen volgen over twee jaar.

Vrouwenkwintet

Naast honderd jaar passief kiesrecht vallen er dit jaar meer vrouwenvictories te vieren. Zo kent het kabinet - na de primeur tijdens Paars II - weer twee vrouwelijke vicepremiers, telt het D66-smaldeel in het kabinet vier (op zes) vrouwen en hebben vijf van de zes grootste politieke partijen met leden sinds afgelopen weekend een vrouw als voorzitter. In navolging van CDA (Ruth Peetoom), D66 (Letty Demmers), GroenLinks (Marjolein Meijer) en PvdA (Nelleke Vedelaar) wezen de VVD-leden Christianne van der Wal, de vloggende wethouder uit Harderwijk, zaterdag aan als voorzitter.

Mogelijk een geruststelling voor de voetbalminnende heren in het kabinet (en dat zijn er nogal wat): de klassieke voetbalbesprekingen op de maandagochtend hoeven ze niet te schrappen. Zoals VVD'ers Ivo Opstelten en Fred Teeven hun werkweek graag mochten beginnen met voetbalanalyses, zal een aantal vrouwelijke bewindslieden daar ook voor te porren zijn. VVD-minister Cora van Nieuwenhuizen zit graag bij Feyenoord op de tribune, VVD-staatssecretaris Barbara Visser is ook fan. D66-vicepremier Kajsa Ollongren is trouw Ajax-bezoeker.

Kicksen mee

De voetbal-en-vrouwen-trend reikt verder dan het kabinet. Ook in de Tweede Kamer maken vrouwelijke volksvertegenwoordigers geen geheim van hun passie voor het spel op de grasmat. Zo trekt GroenLinks-collega Lisa Westerveld al sinds haar tiende graag zelf de kicksen aan, tegenwoordig bij haar Nijmeegse club. "In het seizoen neem ik elke dinsdag en donderdag mijn voetbaltas mee naar Den Haag, zodat ik 's avonds als het even kan direct uit de trein door kan naar de training", vertelde ze deze zomer aan het Reformatorisch Dagblad.

Ondertussen kan Van Nieuwenhuizen in de Kuip zomaar SP-Kamerlid Lilian Marijnissen tegenkomen, gestoken in Feyenoord-shirt en met de kampioenssjaal in aanslag. Beide politica zijn seizoenskaarthouders. Iemand die stadionmenigtes liever mijdt, maar zich ook Feyenoord-fan noemt, is Marianne Thieme. Bij haar Rotterdamse studentenvereniging moest ze in de jaren negentig clublied 'Hand in hand' uit haar hoofd leren. Daarna bleef ze op afstand supporter. Driedubbel feest voor haar dus dit jaar, met honderd jaar passief vrouwenkiesrecht, groei naar vijf zetels én het Feyenoord-kampioenschap.

Haagse vergaderzalen met namen van een politica

1. Aletta Jacobs (voorvechter van vrouwenkiesrecht)
2. Suze Groeneweg (eerste vrouwelijke Tweede Kamerlid)
3. Marga Klompé (eerste vrouwelijke minister)
4. Bob Wttewaall van Stoetwegen (26 jaar Kamerlid)

Lees ook

In de rubriek Plein 2 beschrijft de parlementaire redactie van Trouw wekelijks de belangrijke en minder belangrijke bijzaken in politiek Den Haag.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden