Voor mannenploeg lijkt WK buiten handbereik

De Nederlandse volleyballers hebben de eerste wedstrijd in het WK-kwalificatietoernooi in Varna verloren. Oranje boog in een enerverende wedstrijd voor gastland Bulgarije: 2-3 (25-15, 18-25, 25-23, 24-26 en 13-15).

Van onze sportredactie

De eindronde van de mondiale titelstrijd in 2006 in Japan is door die onnodige nederlaag ver weg. In de andere wedstrijd van dit vierlandentoernooi versloeg Portugal Oekraïne met 3-1. Alleen de winnaar plaatst zich voor het WK.

” Een harde wedstrijd”, stelde aanvoerder Marko Klok vast. ” Toen we wat verslapten, kwamen die Bulgaren meteen terug. Ik denk dat we het beste hebben laten zien wat in ons vermogen ligt. We moeten ons nu concentreren op de volgende wedstrijd. Die moeten we winnen en dan maar zien wat het oplevert.” Nederland, dat ook in de grote jaren van Blangé, Zwerver en Bas van de Goor opvallend vaak van de Bulgaren verloor, houdt ongetwijfeld een zeer vieze smaak over aan het duel. Die valt niet te wijten aan de beslissingen van de scheidsrechter (de dappere Italiaan Saltalippi), aan corrupte Bulgaarse lijnrechters of aan het fanatieke anti-Oranjegevoel op de tribunes. Wel aan de eigen wisselvalligheid.

Op momenten dat de winst voor het grijpen leek, zowel in de vierde als in de vijfde set, werden grote kansen zelf vergooid. Daar hielp ook de aanwezigheid van Reinder Nummerdor, als libero, niet aan. Bondscoach Harry Brokking moest eens te meer vaststellen dat Kay van Dijk, de 2,14 meter lange diagonaalaanvaller, voor de moeilijke punten (nog) lang geen Richard Schuil is.

Nederland begon overweldigend, onder het toeziend oog van de Bulgaarse president Parvanov. De 37-jarige Klok, in een vorig leven in de nationale ploeg nog vrije verdediger, gaf met zijn machtige linkerarm het voorbeeld met enkele aces. Dat resulteerde in het gewenste snelle succes (25-15), maar niet tot rust in het spel.

De Bulgaren, gecoacht door oudinternational Stojev, krabbelden overeind. De geroutineerde straatvechters Ivanov en Konstantinov, die zich op 12-12 in de vijfde set een gele kaart en een strafpunt permitteerde door met veel misbaar te protesteren, gingen voorop. De nieuwe vedette Kazijski, met 21 punten topscorer, volgde.

Brokking hield vertrouwen in zijn basisopstelling met verder nog Dirk-Jan van Gendt als spelverdeler, de uitstekende middenblokkeerders Wytze Kooistra en Rob Bontje en Robert Horstink als tweede passer-loper naast Klok. De buitenaanvaller van Maaseik droeg 18 punten bij aan het totaal, de sterk serverende Klok kwam tot 17. Verder verschenen alleen Jeroen Trommel (met succes) en Allan van de Loo (zonder succes) enkele keren aan de achterlijn voor een sprongopslag en Joppe Paulides aan het net voor de blokversterking.

” Een fascinerend duel”, vond Brokking. ” Het team met het meeste geluk heeft gewonnen. Zo gaat dat nu altijd als het op een tiebreak aankomt. Ik blijf zeggen dat we een jonge ploeg hebben die zich nog verder moet ontwikkelen.”

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden