Voor Kromowidjojo lijkt alles op zijn plek te gaan vallen

Titelprolongatie met estafetteploeg kan poort openen naar individuele glorie

ROB VELTHUIS

Een jaar geleden maakte Ranomi Kromowidjojo tijdens de wereldkampioenschappen zwemmen in Shanghai haar favorietenrol niet waar. Volgens coach Jacco Verhaeren is daar een logische verklaring voor: de mondiale titelstrijd werd opgeofferd aan de Olympische Spelen.

Vandaag presenteert technisch directeur Verhaeren in Londen zijn Golden Girls aan de wereldpers. Zaterdag verdedigt dat kwartet op de 4x100 meter vrije slag in ongewijzigde samenstelling de olympische titel van Peking. Maken de vier (Inge Dekker, Ranomi Kromowidjojo, Marleen Veldhuis en Femke Heemskerk) hun reputatie waar, dan kan die titelprolongatie voor Kromowidjojo (21) de poort openen naar individuele glorie.

Dat zou in een bad van olympische lengte voor het eerst zijn. Met de estafette heeft de jonge zwemster inmiddels alle belangrijke titels gewonnen. Op haar zeventiende al werd ze Europees kampioen en won ze in Peking olympisch goud. Tweemaal is ze in teamverband wereldkampioen.

Individueel moest ze zich tot dusver tevredenstellen met twee bescheidener plaatsen op het podium. Tijdens de WK in Shanghai werd ze vorig jaar derde op de 100 en tweede op de 50 meter vrij. Dat ze daar al niet tot volle wasdom is gekomen, is volgens Verhaeren indirect te wijten aan de hersenvliesontsteking die haar precies twee jaar geleden velde. Dat gebeurde op 22 juli 2010 tijdens een trainingskamp op Tenerife. Ze moest afzeggen voor de EK in Boedapest en zeven weken rust houden. Die lange inactiviteit is een enorme inbreuk op het ritme van een topzwemster, maar Kromowidjojo bleef rustig. In december van dat jaar was ze sterker dan ooit, met Europese en wereldtitels op de korte baan.

De ziekte zou echter nog een staartje hebben. Toen vorig jaar de WK in Shanghai aan de horizon opdoemden, zat Jacco Verhaeren in dubio. De doelen die hij samen met zijn topzwemster had uitgestippeld, leiden naar Londen. Titels op de Olympische Spelen, dat is waar het in het zwemmen om gaat. 2010 was het jaar met 'slechts' een EK en bedoeld voor de fine-tuning, het nauwkeurig afstemmen van de juiste kwaliteit en kwantiteit van training op de mogelijkheden van de zwemster.

Verhaeren zegt vandaag in De Verdieping dat het enkele jaren heeft geduurd voordat hij Kromowidjojo goed kon doorgronden. In 2010 was hem de juiste trainingsaanpak nog niet helemaal duidelijk. Die luistert nauw voor een zwemster die kwetsbaar is en bij wie zware belasting niet werkt. Vandaar haar bijnaam in kleine kring: Arabische volbloed.

"Voor de WK heb ik haar bewust nog iets harder laten trainen", aldus Verhaeren. "Daarom was ze daar niet in absolute topvorm. We hadden eigenlijk iets te veel gedaan, bewust. Je kiest voor een bepaalde opbouw en bepaalde accenten om in de zomer op je top te zijn. Die juiste balans moesten we nog uitvinden. Hadden we dat voor de WK niet gedaan, dan was er nu aan het eind van de lange rit vlak voor Londen misschien minder zekerheid. Maar daardoor is er op de WK minder uitgekomen."

"Het gaat om hele subtiele verschillen. Om een paar kilometer in de week, om intensiteit en dosering. Die puzzel moest wel even worden gelegd. Vóór het olympische seizoen ingaat wil je zeker weten wat wel en wat niet werkt. Omdat ze de zomer van 2010 had gemist, konden we dat toen niet doen. Ik had er dus nog een jaar voor nodig om alles op zijn plek te laten vallen."

Dat lijkt gelukt. Kromowidjojo voert de wereldranglijsten aan van 2012 op de 50 en 100 vrij. Op de 100 vrij, het koninginnennummer van de Spelen, doet ze dat zelfs met een enorme marge. Tijdens de Swim Cup in april in Eindhoven baarde ze opzien met 52,75, de snelste tijd ooit gezwommen in gewoon textiel. Daarmee torent ze ver uit boven de Zweedse Sjöström, die met 53,29 tweede staat. Het wereldrecord van Britta Steffen (52,07) werd tijdens de WK in Rome (2009) in een nu verboden kunststof pak gezwommen.

Het was zondag precies twee jaar geleden dat Kromowidjojo in het ziekenhuis werd opgenomen. Ze memoreerde daar vanuit het trainingskamp in Leeds aan via twitter. Ze feliciteerde haar broer Chjanoy, die op de onheilsdag jarig was. "Daarom zal ik nooit vergeten wat gebeurde op 22 juli 2010 (veel pijn). Ik ben zo dankbaar gezond te zijn en sterker dan voorheen."

OLYMPISCHE BIJLAGE

Kromowidjojo maalt niet om concurrenten

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden