Voor kerk Nederland verandert er weinig

VAN ONZE REDACTIE RELIGIE & FILOSOFIE

In heel Nederland luidden katholieke kerken woensdagavond de klokken om de keuze voor een nieuwe paus feestelijk bekend te maken. De Nederlandse bisschoppen lieten in een verklaring weten dat zij 'bij voorbaat dankbaar' zijn dat kardinaal Bergoglio de 'bijna onmenselijke taak' op zich heeft genomen om paus te worden. "Aan het begin van de 21ste eeuw staat de kerk voor grote uitdagingen. De Nederlandse bisschoppen zijn ervan overtuigd dat de Kerk met paus Franciscus de juiste antwoorden op deze uitdagingen zal formuleren."

Franciscus wordt dinsdag geïnstalleerd als paus. In parochies in Nederland worden komende week in totaal 90.000 gebedskaarten verspreid naar aanleiding van de keuze van de nieuwe paus, Franciscus. Dat gebeurt op verzoek van de bisschoppenconferentie.

De nieuwe gebedskaart bevat een foto van Franciscus, een tekst over hem, een gebed uit het zogeheten Altaarmissaal en een korte tekst over de paus als opvolger van Petrus.

Nederlandse bisschoppen roepen de gelovigen op te bidden voor de nieuwe paus en de rooms-katholieke kerk. In onder meer de kathedrale basiliek in Den Bosch is morgenmiddag een eucharistieviering waarmee bisschop Antoon Hurkmans de dankbaarheid voor de nieuwe paus en de snelle pauskeuze wil onderstrepen.

Voor de Nederlandse kerkprovincie zal de pauskeuze niet direct van invloed zijn. "De kerk is universeel, een wereldkerk, dus ons maakt het niet uit van welk continent een paus komt", zei kardinaal Wim Eijk in een reactie. "Wij kijken naar de kwaliteiten. Is het een man Gods? Is het iemand die de kerkelijke leer goed kan communiceren? En je moet natuurlijk iemand hebben die leiding kan geven, die kan managen, die kan aansturen. Deze eigenschappen menen wij te hebben gevonden in kardinaal Bergoglio."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden