Voor karpers betekent Kerst in Polen massale mishandeling

Kooplui verkopen karpers op een markt in Lublin, een stad in het oosten van Polen. ©EPA Beeld
Kooplui verkopen karpers op een markt in Lublin, een stad in het oosten van Polen. ©EPA

Met de Kerst verorberen Polen ruim 15.000 ton karper. De vis wordt doorgaans halfdood aangekocht. Massale dierenmishandeling, zo meent de milieubeweging. Dat doet het grote publiek weinig. Vandaar dat de ecologen een ander argument in stelling brengen: de traditie om met Kerst karper te eten is een uitvinding van de communisten.

Daarmee raken ze een gevoelige snaar, want Polen zijn trots op hun tradities: het twaalfgangen-kerstmenu, het lege bord voor de onverwachte gast en natuurlijk de karper, bij voorkeur gepaneerd en gebraden. Op Kerstavond staat vis op het menu, omdat volgens de traditie die dag dieren kunnen praten. Vissen maken nu eenmaal geen geluid.

Het is maar goed dat de karper niet kan praten, want zijn verhaal zou de feeststemming grondig bederven. Na de kweek gaat hij naar de winkel, waar hij ronddobbert in een bak met meer lotgenoten dan water. Als hij geluk heeft, stikt hij snel in een plastic zak. Zo niet, dan wacht hem de badkuip en de ongeoefende hand van de heer des huizes.

Maar tijden veranderen. Je dagenlang niet wassen, omdat de karper de badkamer bezet houdt, is voor steeds meer Polen slechts een herinnering. Dankzij de vrije markt hoef je niet meer bang te zijn dat vlak voor de Kerst de vis is uitverkocht. De hypermarkt zorgt voor vis in alle soorten en maten, morsdood op het ijs. Behalve de karper. Die moet leven tot het bittere einde.

"Ik begrijp niet waarom karpers nog altijd levend worden verkocht, terwijl je tegenwoordig zelfs oesters kunt kopen in het ijs", aldus Robert Mak¿owicz, een bekende televisiekok die het gezicht is van de campagne van de milieubeweging.

De traditionele karper op het kerstmenu is het resultaat van de gebreken van het communisme. Het was de enige vis die verkrijgbaar was. Honderd jaar geleden aten Polen heel andere vissen met Kerst", aldus Maklowicz.

De milieubeweging kon onlangs een overwinning vieren, toen de Poolse justitie iedereen waarschuwde: Vissen mag je niet vervoeren in emmers zonder water, plastic zakken en manden. Huisvaders met hamers moeten ook oppassen: "Het verdoven, laten doodbloeden en doden van dieren mag alleen gebeuren door mensen die ouder zijn dan achttien jaar, een basisopleiding hebben gevolgd en een daartoe bestemde scholing hebben afgerond."

Dit tot groot ongenoegen van 'Heer Karper' (Pan Karp), de kwekersorganisatie. Voorzitter Zbigniew Szczepanski verschijnt dezer dagen regelmatig in de media om zijn landgenoten ervan te overtuigen levende karpers te kopen. "Een karper houdt het heel lang vol zonder water. Juist daarom is de karper zo populair bij Poolse viskwekerijen."

En de Poolse consument? Als deze niet meer weet wat ervan te denken, kan hij altijd terugvallen op het oude spreekwoord: "Als je niet begrijpt waar het om gaat, dan gaat het om geld". Dat blijkt in dit geval een waar woord. Zolang de Polen ervan overtuigd blijven dat een karper moet leven bij aanschaf, blijft de ingevroren concurrentie uit China op afstand.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden