Voor jonge IJslandse spelers heeft crisis positieve kant

Het IJslandse voetbal ontkwam niet aan de crisis. Grote sponsors draaiden de geldkraan dicht, buitenlandse voetballers vertrokken naar elders. Jonge IJslandse spelers grijpen hun kans.

Sjaak van de Groep

Het is 21.45 uur, de zon straalt boven het stadion van KR Reykjavik, het regent en drieduizend toeschouwers zien de regenboog verschijnen. De wedstrijd KR Reykjavik- FH Hafnarfjördur is bijna afgelopen. Deze IJslandse topper is qua beleving te vergelijken met de klassieker Ajax-Feyenoord. FH is de onbetwiste titelgrossier van de laatste jaren en op dit moment de trotse kampioen van IJsland. De club werd in 1929 opgericht, maar werd pas voor het eerst kampioen in 2004. In 2005, 2006 en 2008 bewees FH wederom wie er op dit moment de beste voetbalclub is van het vulkaaneiland. KR Reykjavik daarentegen veroverde de nationale titel al 24 keer in zijn bestaan, en is daarmee de succesvolste club in de historie.

In de IJslandse competitie voetballen twee Nederlanders. Prince Rajcomar speelde in 2007 en 2008 voor Breidablik Kopavogur en komt dit seizoen uit voor KR. Mark Rutgers maakte begin mei de overstap van HFC Haarlem naar Reykjavik.

„In mijn eerste jaar ging ik nog wel eens naar Nederland, maar ik geniet nu van het leven hier”, zegt Rajcomar. „Het niveau van de competitie is te vergelijken met de Belgische eredivisie”, meent hij. Volgens Mark Rutgers is het lastig om een vergelijking te maken. „Het voetbal draait hier meer om kracht. En sommige ploegen gooien alles dicht achterin als ze met 1-0 voor komen. Een soort handbalverdediging.”

Beide Nederlanders staan in de basis tegen FH. „Zij spelen mooi aanvallend voetbal en proberen alles over de grond op te lossen”, zegt Rajcomar. Hij lijkt met een prachtige pegel van 25 meter de score te openen, maar via de keeper belandt de bal op de paal. In de tweede helft komt KR Reykjavik alsnog op voorsprong door een van richting veranderd schot. Beide teams grossieren in foute eindpasses. FH voert de druk op en komt via een kopbal op 1-1. Rutgers, die centraal achterin speelt, kijkt er met ontzetting naar. Vijf minuten voor tijd slaat FH genadeloos toe door een prachtige aanval doeltreffend af te ronden: 1-2.

Jonas Gudni Saevarsson is aanvoerder van KR Reykjavik, international en studeert voor ingenieur. Hij zegt dat niet alle spelers in de competitie betaald krijgen. „Mijn ploeggenoot Höskuldur Eiriksson bijvoorbeeld werkt overdag als advocaat. En zo hebben veel spelers een baan naast het voetbal.”

Rajcomar en Rutgers krijgen hun salaris uitbetaald in IJslandse kronen. Vóór de economische crisis was dat nog in euro’s. Omar Smarason is woordvoerder van de IJslandse voetbalbond. Hij zegt dat de crisis de competitie in zijn land op meerdere manieren heeft beïnvloed. „De clubs hebben minder geld, omdat de grotere sponsors zich terugtrekken. De voetballers krijgen minder salaris en buitenlandse spelers vertrekken daarom uit IJsland. Vorig jaar waren er 44 buitenlandse spelers actief in onze competitie, nu nog iets van twintig. Buitenlanders kregen betaald in euro’s en die zijn onbetaalbaar geworden.”

En dat is wel weer positief nieuws voor jonge IJslandse voetballers. „Zij krijgen op jongere leeftijd een kans om mee te spelen. Hopelijk kunnen we nu zelf meer betere eigen spelers voortbrengen. De crisis werkt op die manier helend, we beginnen weer bij de wortels.”

Voetbal is een populaire sport in IJsland. Van de 320.000 inwoners spelen 22.000 mannen en vrouwen voetbal. De competitie telt sinds twee seizoenen twaalf teams in plaats van tien. „En bedenk dan dat we de kortste competitie van Europa hebben. We spelen van mei tot september. 132 wedstrijden is dan moeilijk inplannen. Weer of geen weer, elke wedstrijd moet doorgaan’’, zegt Smarason.

De woordvoerder van de bond vindt dat het IJslandse voetbal een mix is van de Scandinavische en de Engelse speelstijl. „Techniek is veel belangrijker geworden op onze opleidingsscholen. In de jaren tachtig hadden we alleen krachtvoetballers, we hebben nu ook technische spelers.”

Het Nederlands elftal zal vanavond aantreden tegen IJslandse spelers die bijna allemaal in het buitenland spelen. „Daarom is onze competitie nu een stuk zwakker. Je zou onze ploegen kunnen vergelijken met de onderste teams uit de Belgische competitie.’’

Smarason en international Saevarsson zijn eensgezind in hun voorspelling: 1-0 voor IJsland.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden