Voor Jaap Thijs waren woorden meer dan letters

In zijn woonplaats Heemstede is vrijdag op 81-jarige leeftijd onverwacht J.G.A. Thijs overleden. Jaap Thijs was decennialang chef van de redactie binnenland van Trouw.

Tot 1984 ontwikkelde hij zich in die functie, zoals voormalig hoofdredacteur Jaap de Berg een keer schreef, tot 'de TGV onder de kopijbewerkers'. Hij jaste er dagelijks vele kolommen tekst door en maakte in zijn tomeloze ijver bijdragen van anderen persklaar.

Bij de krant waar de West-Brabander in 1950 als verslaggever in dienst trad, had hij ook de naam van 'foutenjager'. Met de Dikke Van Dale en het 'Groene boekje' binnen handbereik kon je hem uittekenen als een geharnast ridder van de Nederlandse taal.

Maar woorden waren meer dan letters voor Thijs. Sinds 1977 pakte hij de pen niet alleen meer op om met grote hanenpoten dwalingen in kopij te lijf te gaan, maar schreef hij ook over taal. Zelf duidde hij zijn wekelijkse hoekje-zonder-naam altijd bescheiden aan als een 'vulstukje' of 'iets over taal'. 'Taalrubriek' paste niet in zijn vocabulaire. In een interview bij zijn afscheid noemde hij zijn bijdragen aan de krant, die getuigden van een grote belezenheid en een ijzeren geheugen, eerder een 'historische rubriek': “De lezers moeten vooral niet denken dat ik een taalkundige ben, wel iemand die gek is van taal.“

Werd hij in de beginjaren onder redacteuren gevreesd om zijn ziedende potlood, bij zijn vertrek oordeelde hij erg mild over de taal in de krant. “Je kunt daar geen superschoonheidseisen aan stellen. Zeker de helft wordt in vliegende vaart samengesteld“, zei hij in 1989.

In 1983 schreef Thijs 'Verzet verjaart niet': momenten uit de veertigjarige geschiedenis van dagblad Trouw.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden