Voor Ireen Wüst is de topvorm nog ver weg

Ireen Wüst, na haar mislukte 1000 meter dit weekend.Beeld ANP

Ireen Wüst schaatst een slecht seizoen. Ze rolt vooralsnog van moppermoment naar akkefietje. Zelf blijft ze optimistisch.

Opeens was haar naam weg, op de startlijst voor de 1500 meter in Stavanger, afgelopen zaterdag. Ireen Wüst had zich afgemeld, nadat ze een dag eerder haar 1000 meter had verknald.

Het was weer een teken: Wüst, de kopvrouw van team JustLease en de kopvrouw van het Nederlandse schaatsen, is nog niet in haar hum. Verre van dat zelfs. Die 1000 meter was een rit waarin ze haar vertrouwen niet vond. Ze gaf liefst twee seconden toe op winnares Nao Kodaira.

En dus: weg met dat schaatsschema. Alleen maar dingen doen die goed voelen, verklaarde trainer Rutger Thijssen bij de NOS. Want als het toverwoord ‘progressie’ niet in de evaluatie voorkomt, dan moet voor wat anders worden gekozen. Schrappen die 1500 meter.

Druk

Wüst wil als succesvolste Nederlandse olympiër de eerste zijn die op vier opeenvolgende Spelen een gouden medaille haalt. Dat brengt druk met zich mee. Druk die Wüst ook wel nodig heeft om te presteren, maar die nu vooral zorgt voor afleiding.

Haar verdediging, die ze al bijna het hele jaar aanhoudt, is geënt op een wetmatigheid: “Ik ben nooit goed in het voorseizoen.” Historisch gezien klopt dat. Wüst zet de diesel nooit vroeg aan. Zo werd ze bijvoorbeeld vorig jaar op haar eerste 3000 meter in het internationale veld zevende. Nu zesde. Veertiende, zoals dit weekend in Stavanger, komt eigenlijk nooit voor.

Dus, is er niet meer? De 31-jarige Wüst rolt dit seizoen van akkefietje naar moppermoment en terug. Een beklemde zenuw in haar onderbuik hinderde haar voorafgaand aan de NK Afstanden, bijna een maand geleden in Heerenveen. Ze ging compenseren, wat weer leidde tot heupklachten. Even dacht ze zelfs dat ze niet eens kon starten. Uiteindelijk plaatste ze zich op elke afstand voor de wereldbekers, maar haalde voor het eerst sinds 2009 geen Nederlandse titel.

Verzoeningskoffie

Haar blessure maakte dat ze veel op zichzelf was gericht, dat ze zich die periode niet veel met ‘de jonkies’ bemoeide. Antoinette de Jong en Melissa Wijfje, haar jongere teamgenoten, trokken veel met elkaar op. Wüst stond daar als ‘ouwe bok’ net wat buiten. “Zoals ik vroeger veel optrok met Paulien van Deutekom, zo doen zij dat nu. Maar ik meng me overal wel tussen.”

Toch was het voor de sfeer niet heel bevorderlijk, zeker niet toen De Jong, bij dat NK winnaar van twee afstanden, in een training per ongeluk ook nog tegen de schaats van Wüst aanreed. Het leidde tot een uitbarsting. Later zei De Jong dat de twee die hele week amper met elkaar spraken. Er kwam een verzoeningskoffie aan te pas.

Zorgen

Vorige week, bij de wereldbeker in Heerenveen, liep ze de eerste twee dagen nog steeds mokkend rond. Ze was kortaf. Het was ook het moment dat ze de publicatie van haar biografie uitstelde (waarin staat hoe ze ‘donkere gedachtes bestrijd’ en ‘paniekaanvallen afweert’), tot na de Spelen. Om zich te kunnen focussen, gaf ze als verklaring. Pas op de zondag maakte haar chagrijn plaats voor wat branie.

In Stavanger afgelopen week veranderde die branie weer in gemok en frustratie. Later probeerde ze de moed erin te houden. Ze moet wel. Ze stuurde een bericht de wereld in op Twitter: 'herstellen, fit worden. #komtzekergoed'.

Coach Thijssen zei in Stavanger tegen de NOS dat hij zich ‘altijd zorgen maakt’, ook als Wüst goed is. Hij probeert de druk er nu af te halen. Maar hij beseft ook dat de voorbereiding verre van vlekkeloos verloopt.

Wüst richt zich nu op de wereldbeker in Calgary over twee weken, en gaat dan naar Tenerife, ter voorbereiding op het Olympisch Kwalificatie Toernooi eind december. Even de zon in, even naar een plek zonder ijs. Vitamine D als het ultieme medicijn. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden