Voor iedereen die een keer bibimbap wil eten

Onze Koreaanse keuken

Jordan Bourke & Rejina Pyo

Uitgeverij Karakter, euro 25

***

Waarschijnlijk heb ik dagelijks een soort contact met Korea, Zuid-Korea dan natuurlijk. Zeker weten doe je het nooit, maar de kans dat mijn televisie, telefoon, printer en geluidsinstallatie hun roots in Zuid-Korea hebben, is groot. De Koreaanse keuken blijft voor mij echter onontgonnen gebied. Ik heb weleens een poging gewaagd, maar ik ben kennelijk nooit echt enthousiast geworden; in elk geval zijn Koreaanse gerechten nooit in mijn eetpatroon terechtgekomen.

Nadat ik een keer Koreaans had gegeten in Amsterdam kwamen we vorig jaar in Parijs in een Koreaans restaurant terecht. Natuurlijk, de barbecue in een gat middenin de tafel waar we vlees, groenten en vis op grilden was prima, maar hier in Nederland noemen we dat gourmetten. Met de hype van fermenteren was opeens zelf kimchi maken helemaal in. Het zag er prachtig uit, die gevulde glazen potten in mijn keuken, vooral de versie met daikon. Ik heb er ook weleens wat uit geproefd, maar leeg raakten mijn potten kimchi nooit.

En toen maakte ik onlangs het gerecht met de haast poëtische naam bibimbap uit het boek 'Onze Koreaanse keuken'. Een van de bekendste gerechten uit Korea: op een kom warme rijst worden verschillende beetgaar gekookte groenten gelegd, met daarbij wat dichtgeschroeid vlees. Bovenop komt een gebakken ei en daarbij wordt een gochujangsaus gelepeld. Misschien dat de inleidende zin bij het recept - 'Laat je fantasie de vrije loop en kies ingrediënten die je lekker vindt' - de opening gaf. Het zou mij niets verbazen als bij mij thuis vanaf nu regelmatig bibimbap te vinden is. Een gochujangsaus is overigens een klassieke Koreaanse saus op basis van gefermenteerde sojabonen en veel chilipeper. Die is niet zo aan mij besteed, maar de soja-honingsaus of de sojadressing die elders in het boek staan doen het zeker ook goed bij de rijst.

Het boek is nota bene door een Ierse kok geschreven, die samen met zijn Koreaanse vrouw in Londen woont en werkt. Jordan Bourke heet de goede man, en hij is door het Koreaanse ministerie van buitenlandse zaken onderscheiden tot ere-ambassadeur van de Koreaanse keuken. Zijn vrouw, Rejina Pyo, is modeontwerpster.

Voor in het boek bespreken ze de typisch Koreaanse ingrediënten die ze gebruiken in de recepten, en daarbij geven ze zo mogelijk ook een beter verkrijgbaar alternatief. En nu maar afwachten of de kimchi-hype zich verplaatst naar andere Koreaanse gerechten en of die hier, aan de andere kant van de wereld, dan ook zo gewaardeerd zullen worden.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden