Voor ieder onderwerp een pratend hoofd

Alweer Jort Kelder of Peter R. op televisie? Onderzoek wijst uit dat we inderdaad heel erg vaak dezelfde koppen zien.

Harmen van Dijk is redacteur van Tijd. Wekelijks bespiegelt hij de levens van beroemde mensen in Nederland en ver daar buiten. Reacties naar: harmenvandijk@trouw.nl

Een leuk programma hoor, 'De Wereld Draait Door'. Maar om nou alle 1537 afleveringen van de afgelopen tien jaar nog eens te gaan bekijken - dat lijkt me toch een beetje te veel van het goede. Maar bij onderzoeksbureau LJS Nieuwsmonitor hebben ze een paar zakken chips opengetrokken en zijn ze er eens goed voor gaan zitten. Ze noteerden de namen van alle gasten die bij Matthijs van Nieuwkerk aanschoven. En wat bleek? De kritiek die je steeds vaker hoort - steeds dezelfde gezichten - is terecht. Weliswaar ontving Matthijs in totaal 3000 mensen, maar een klein groepje zat er wel heel erg vaak. En dan niet alleen zijn tafeldames en -heren die op een vaste dag in de week de rol van sidekick vervullen, nee, ook de mensen die speciaal worden uitgenodigd om over een actueel onderwerp te praten.

Het is een kwaal waaraan niet alleen het deze week jubilerende programma lijdt. Ook bij Humberto, Jeroen en Eva heeft de kijker het gevoel vaak dezelfde pratende hoofden te zien. Het uitputtende onderzoek naar DWDD - de resultaten verschenen in Het Parool - zet ze voor het eerst op een rij. U kent ze allemaal.

Op een fiere eerste plaats staat Jan Mulder. Hij zat al aan de allereerste borreltafel op tv, die van 'Barend en Van Dorp', en hij heeft een mening over alles en iedereen - van windmolens tot Kees van der Staaij. Maar de meeste pratende hoofden hebben een specialisme. Als het bijvoorbeeld gaat over popmuziek, zie je Leo Blokhuis. Voor klassiek moet je juist Paul Witteman hebben. Economische zaken worden besproken door Jort Kelder, tenzij ze erg ingewikkeld zijn, want dan neemt econoom Mathijs Bouman het stokje over. Om de politiek te duiden schuift Felix Rottenberg aan - als er iets van oppositie nodig is komt Alexander Pechtold. Wetenschap die we kunnen snappen wordt behandeld door Alexander Klöpping, wetenschap waarvan we niets begrijpen door Robbert Dijkgraaf. Geschiedenisles is er van Peter Vandermeersch. Het buitenland in DWDD beperkt zich meestal tot de Verenigde Staten en daarvoor staat Twan Huys op de rol. Voor rare landen in het oosten mag Jelle Brandt Corstius komen, maar niet te vaak. Sport wordt gecoverd door Hugo Borst, met Mart Smeets prominent op de reservebank. De multiculturele samenleving is van Prem Radhakishun, christenen en homo's zijn van Arie Boomsma. Paul de Leeuw is er voor de gezelligheid, Beau van Erven Dorens om het repertoire van Ramses Shaffy in ere te houden. Peter R. de Vries schuift aan voor de misdaad, maar je mag hem altijd bellen als een van de anderen ziek is, want Peter R. is een capabele reserve-Jan Mulder.

U zegt nu wellicht: "Het zijn allemaal mannen." Dat klopt. Vrouwen komen maar zelden op bezoek bij Matthijs. In alle tien seizoenen was tachtig procent van de gasten man. Het inhuren van tafeldames als Claudia de Breij, Sylvana Simons, Yvon Jaspers en natuurlijk Halina Reijn veranderde niets aan dit cijfer.

Het is blijkbaar geen prioriteit op de redactie. Terwijl de hoofdredacteur een vrouw is (of is dat een seksistische opmerking?). Deze Dieuwke Wynia maakt zich ondertussen wel erg druk over BN'ers die kritiek hebben op haar programma. Zoals Arnon Grunberg, die in de Volkskrant schreef dat hij nooit toehapt als DWDD hem vraagt. Het voelt voor hem een beetje als een worstenfabriek. Waarop Dieuwke, heel kribbig, via Twitter ontkende dat ze Arnon aan de lijst van pratende hoofden zou willen toevoegen: 'Lieve Arnon, je bent niet uitgenodigd, maak je geen zorgen, het zal ook niet gebeuren. Slaap lekker.' Toch een beetje jammer, zulk venijn in een feestweek.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden