Voor Huizinga is EK echt een EK

DEN HAAG - Ze hebben een wat vreemde status, Europese judokampioenschappen zo vlak voor Olympische Spelen. Bij de èchte toppers staat het leven reeds geheel in het teken van Atlanta. Ze verschuilen zich in Den Haag of komen er niet eens opdagen. De twijfelgevallen vechten en/of rekenen tot ze hun zekerheden hebben.

Mark Huizinga behoort tot de eerste categorie, maar hij weigert zich te schikken in de ongeschreven wetten. Japanse en Koreaanse videocamera's registreren alles wat zich afspeelt op de vier tatami's van de Haagse Houtrust, niettemin put de Nederlander volop uit zijn brede reservoir aan kwaliteiten. Alsof Huizinga met excelleren de Aziaten tegelijkertijd wil uitdagen en ontmoedigen. Achtereenvolgens de Spanjaard Leon Villar, de Fin Marko Haanpaa en de Duitser Sven Helbing druipen af na een vol punt voor de kiezen te hebben gekregen.

Met zijn prachtplaats in de halve finale van morgen zet Huizinga op de eerste EK-dag de toon voor de Nederlandse ploeg, waarin slechts de gespannen Patrick Klas reeds binnen een minuut het doek ziet vallen. De vrouwen Jenny Gal, Claudia Zwiers, Karin Kienhuis en Angelique Seriese volgen Huizinga naar de voorlaatste zeef tot de eindstrijd. Danny Ebbers en Ben Sonnemans verloren een partij maar kunnen morgen in de laatste ronde van de herkansing nog een gevecht om brons afdwingen.

Geen zorgen

Wat Olympische kwalificatie betreft waren er gisteren bij geen van de Nederlanders echt zorgen. Goed, de sterk gegroeide (van 104 vorig jaar naar 121 kilogram nu) Danny Ebbers voelde hoge spanning en vervolgens opluchting “omdat er een heel kleine kans was dat er gekke dingen konden gebeuren”. En Patrick Klas werd na zijn opmerkelijk korte avontuur (een herkansing zat er niet in omdat zijn tegenstander Randell zijn volgende gevecht met Reiter verloor) even knap onzeker.

Het blijkt onmogelijk dat hij als nummer twee van de als Olympische graadmeter gehanteerde Europese ranglijst nog buiten de vereiste negende plaats duikelt. Maar aan de andere kant leek hem een NOC-veto wegens wel erg wisselvallig presteren ineens niet ondenkbaar.

Ooms

Dat de spanning Klas teveel werd, vond bondcoach Wim Visser niet onlogisch. De 20-jarige Klas ressorteerde twaalf jaar onder Peter Ooms. Na de aanklacht tegen die Tilburgse sportschoolhouder wegens seksuele intimidatie door drie judoka's, werd Klas van de ene op de andere dag buiten zijn club gezet. De kwestie heeft hem diep geraakt, zwaar aan het twijfelen gebracht, maar hij zegt er nu van overtuigd te zijn dat clubgenotes Monique van der Lee en Irene de Kok geen mensen zijn die onzin uitkramen. Zelf gaf Klas gisteren na zijn snelle nederlaag aan dat hij zijn mentale evenwicht heeft hervonden. Maar volgens Visser is de introverte judoka nog altijd totaal ontregeld. “De ene keer staat hij voor iets, de andere keer kan hij in exact dezelfde situatie slecht gaan.”

Klas maakte dankbaar gebruik van de ruimte die Huizinga vorig jaar vrij liet met zijn overstap naar de gewichtsklasse tot 86 kilogram. Het is met name die overschakeling die Huizinga in Den Haag zo ambitieus heeft gemaakt. Hij wil zich als nieuwkomer graag bewijzen en vindt het met de Spelen in het vooruitzicht belangrijk om al zijn concurrenten “een keer in handen te hebben gehad”. Bovendien steekt hij eindelijk goed in zijn vel. Als 'grensgeval' werd het op gewicht blijven in het verleden steeds meer een probleem. Vlak voor een toernooi kilo's afvallen wreekt zich op het gebied van kracht en uithoudingsvermogen. Zoals de Vlaardinger een jaar geleden tijdens de EK in Birmingham ondervond.

“Ik was meer bezig met afvallen dan met zo'n toernooi. Tijdens een partij keek ik constant op de klok en was ik aan het rekenen omdat ik niet tot de laatste minuut voluit kon gaan. Zo'n eerste dag gaat het nog wel, maar in Birmingham zakte ik in de halve finale na een minuut of twee helemaal in elkaar. En ook voor de strijd om de derde plaats ontbrak de kracht.”

Aan dat verleden schrijft Huizinga de felheid toe waarmee hij nog altijd attaqueert. Drie maal winnen op ippon, dat getuigt van zelfvertrouwen. “Ik wil het nooit laten aankomen op de beslissing van de scheidsrechter. Je kan immers maar nooit weten.” Toeval, de protégé van Chris de Korte verfoeit het. Uitputtend bestudeert hij video-opnamen van mogelijke tegenstanders. En hij wil voor Atlanta liefst met iedereen praktijkervaring hebben opgedaan. Van de Koreaanse Olympisch kampioen verloor Huizinga vorig jaar, om hem een week later in München te verslaan.

“Je kan heel veel uit tactiek halen. Ik heb samen met Chris de opnamen uitgebreid bekeken en hem vervolgens zodanig bestreden dat hij niet in zijn spel kon komen. Zo heb ik het vandaag ook met de Fin Haanpaa gedaan.” Dat Japanners en Koreanen momenteel in Den Haag het terugbetalen met gelijke munt voorbereiden, deert bondscoach Visser niet. “Huizinga is een supertalent. Mogelijk titelkandidaat in Atlanta, al moet je iemand niet van tevoren jonassen. Alle video's lopen hier als hij op de mat staat. Voor de Spelen zullen we dus iets nieuws moeten verzinnen.”

Nieuw is de gewichtsklasse tot 86 kilogram voor Huizinga sowieso maar hij paste zich aan als een kameleon. Met zijn overstap moest hij alleen al in eigen land een geweldig gevecht leveren, met Alex Smeets (vijfde op de Europese ranglijst), Roy Poel en Europees kampioen Maarten Arens. Hij slaagde met glans en wil dat - als een van de weinigen - morgen in Den Haag per se weer. “Die Spelen komen vanzelf wel, hier telt alleen de titel. Tenslotte zijn alle sterken er. Een medaille zou een aardige prestatie zijn, voor het eerst in deze klasse.”

Moeite met de overschakeling zegt Huizinga niet te hebben, eerder voordeel. Waar in -86 de spiermassa steeds meer gaat tellen, wordt het judo statischer. Weliswaar is Huizinga de afgelopen maanden door krachttraining zwaarder geworden, de 87-88 kilogram gaat zijn lichaam niet teboven. “Ik merk dat het judo meer gebaseerd is op kracht, maar techniek voert toch de boventoon. Ik kan mijn voordeel doen met mijn beweeglijkheid. Want de snelheid is gebleven.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden