Voor het volk wás pater Karel al heilig

Zo’n achthonderd Limburgse pelgrims reisden dit weekeinde naar Rome om aanwezig te zijn bij de heiligverklaring van ’hun’ pater Karel Houben. Onder hen de wonderbaarlijk genezen Dolf Dormans. „Ik voel me in het voorportaal van de hemel.”

Bekijk video: smalband/breedband bekijk video

]]>

Het tastbare bewijs van het wonder zit rechts vooraan in de kerk. Een vriendelijk uitziend heerschap met een geruit overhemd, donkere broek, gezonde bruine gelaatskleur en een – voor zijn leeftijd – flinke bos grijs haar. Nooit van zijn leven had Dolf Dormans durven dromen dat hij oorzaak zou zijn van een bedevaart van zo’n achthonderd Limburgers naar Rome, compleet met misdienaren, priesters, bisschop Wiertz en het voltallige koor van de St. Pancratiusparochie in Munstergeleen.

Al helemaal buiten zijn voorstellingsvermogen lag het idee dat de paus zelf een medisch dossier over hem zou aanleggen en op een koude ochtend in februari na grondig wetenschappelijk en theologisch onderzoek zou concluderen: waarlijk, aan deze godsvruchtige Limburger, voormalig gemeentesecretaris van Munstergeleen, heeft zich een wonder voltrokken.

„Zondag gaat het gebeuren”, zegt Dormans glunderend. „Dan wordt Karel Houben heilig verklaard.” Het is aan deze pater passionist (1821-1893) te danken dat hij nog leeft, daar is de 80-jarige Limburger van overtuigd. In april 1999 lag hij met een terminale darmkwaal in het ziekenhuis van Sittard. Drie chirurgen hadden hoofdschuddend aan zijn bed gestaan en hem de trieste boodschap gegeven: ’U zult weldra in coma raken en sterven. Ga uw zaken maar spoedig regelen.’

„Mijn oudste zoon had al een graf uitgezocht en de fanfare Juliana, waarvan ik ere-voorzitter ben, had de muziekstukken al ingestudeerd”, zegt Dormans met nog steeds iets van verbazing in zijn stem. Hij nam afscheid van zijn familie, ontving de laatste sacramenten en*genas.

Op wonderbaarlijke wijze, zo moesten zijn medici bekennen. „De nacht voordat ik in coma raakte heb ik gebeden tot pater Karel. Ik had een botje van hem onder mijn hoofdkussen liggen. Hij heeft me uit de coma doen ontwaken”, zegt Dormans stellig. „Toen ik bijkwam had ik geen pijn meer. De chirurg die mij openmaakte, was verbijsterd. ’Ik bemoei me niet meer met u’, zei hij. ’De wond zal ook wel vanzelf genezen. U mag naar huis.”

Zondag is de grote dag. Dan mag Dolf Dormans plaatsnemen op het pausaltaar op het Sint Pietersplein, alwaar Benedictus XVI de pater uit Munstergeleen, tegelijk met drie kandidaat-heiligen uit Polen, Malta en Frankrijk, zal canoniseren. „Ik vind het prachtig dat mijn genezing ertoe heeft bijgedragen dat pater Karel heilig wordt verklaard. Ik mag de paus begroeten, zijn zegelring kussen en uit zijn handen de communie ontvangen. Dit zijn de mooiste dagen van mijn leven. Ik voel me in het voorportaal van de hemel.” Zondagmiddag wacht Dormans een lunch bij de Nederlandse ambassadeur bij de Heilige Stoel en ’s avonds een receptie in de residentie van de ambassadeur van Ierland, het land waar pater Karel op 35-jarige leeftijd heentrok om met zijn zegenende handen zieken te genezen.

Maar voorlopig is het nog vrijdagavond en zit de gepensioneerde gemeente-ambtenaar samen met zijn vrouw, hun vijf kinderen en zes kleinkinderen in de Kerk der Friezen, pal naast het Vaticaan. Daar wordt als voorproefje op de pontificale hoogmis op het Sint Pietersplein een viering gehouden voor de Limburgse bedevaartgangers. In een plechtige processie treden vijftien misdienaren uit Munstergeleen – in rode toog en witte superplie – en elf Nederlandse priesters de kerk binnen. Het wordt een Zuid-Nederlands onderonsje met hier een liedje voor pater Karel, daar een lofzang op Maria en tot slot een staande ode aan het bronsgroen eikenhout, ’waar het nachtegaaltje zingt, ’t lied des leew’riks klinkt, en de hoorn des herders schalt.’ De Friese vlag aan de galerij blijft ondanks het Limburgse chauvinisme fier overeind.

Na de mis vertelt pastoor Harrie Broers (47) uit Munstergeleen hoe gelukkig hij is met de opname van de in 1988 zalig verklaarde gebedsgenezer in de heiligenkalender. „We hebben in ons bisdom veel heiligen,maar van geen van allen is honderd procent zeker dat hun wieg op Limburgse löss heeft gestaan. Pater Karel Houben is de eerste. Hij is nu een idool, een voorbeeld van christelijk leven voor de hele wereld.”

Samen met Zubiani heeft Broers de donderdag voor de canonisatie een relikwie (een stukje bot) van Karel Houben aangeboden aan het staatssecretariaat van het Vaticaan. Zondag zal dat door een driemanschap, onder wie de 74-jarige moeder van Broers, worden overhandigd aan de paus. „We mogen trots zijn op onze Limburgse jongen”, vindt Broers. „Karel Houben is een vriend van mij geworden, een vriend in de hemel.”

Buiten de Kerk der Friezen rookt KRO/RKK-presentator Leo Fijen een sigaartje in de avondschemering. „Mijnheer Dormans heeft in onze uitzending verteld dat hij weliswaar op voorspraak van pater Karel is genezen, maar dat Christus het echte werk heeft gedaan. Dat is mooi, hè?” ’s Avonds in de lijnbus door het oude stadshart spreken Oostenrijkse vrouwen op luide toon over de komende heiligverklaring. Dit is Rome.

De volgende ochtend vroeg staat bisschop Frans Wiertz van Roermond op het altaar in een bomvolle basiliek Santa Croce in Gerusalemme. Fijntjes stipt hij aan dat de Lieve Heer niet iemand uit de kerkelijke hiërarchie uitverkoos om wonderen te verrichten, maar een eenvoudige priester uit Zuid-Limburg. „Hij was niet geleerd, maar stond als passionist dichtbij de lijdende mens en legde hun de hand op. Soms wendden zich per dag driehonderd lijdenden tot Karel Houben in Dublin”, weet de geestelijk leider.

Aan de vooravond van de heiligverklaring roepen Limburgse kerkgangers de voorspraak in van de zalige pater. Voor de genezing van een dochter, voor een voorspoedige bevalling. Waarna het kerkkoor uit Munstergeleen het magistrale Ave Verum Corpus van Mozart inzet.

Tijdens een excursie door historisch Rome valt op hoe gemeleerd de groep pelgrims is. Een oud-bloemist uit Munstergeleen die altijd de kerk en de kapel van pater Karel met bloemen versierde, enkele zusters van Kostbaar Bloed uit Windraak en een Limburgse student verpleegkunde. „In Munstergeleen worden we met pater Karel opgevoed”, zegt de laatste. „Mijn grootvader nam me vaak mee naar de kapel om een kaarsje te branden. Ik doe het nog steeds. Als ik een examen heb of een probleem.” En helpt het? „Niet altijd. Je moet ook een ’nee’ kunnen accepteren”, vindt de student.

Dolf Dormans kent de kapel ook al van jongsaf aan. „We gingen er novenen bidden voor een ernstig ziek schoolgenootje en hij is helemaal genezen.” Nu wordt Dormans zelf een beetje als een heilige gezien. „Mensen willen me aanraken. Ja, een beetje gek vind ik het wel. Pas nog belde een apotheker bij ons uit de buurt. Hij zei: ’Ik heb een zaak vol pillen, maar niets kan mij genezen. Wat heeft ú toch tot pater Karel gebeden?”

De volgende ochtend om tien uur biedt het Sint Pietersplein in stromende regen Fellini-achtige taferelen. Een stoet bisschoppen schrijdt met paraplu’s in de hand het pausaltaar op, terwijl in de basiliek prelaten heen en weer drentelen over het marmer of de gouden schalen met hosties in gereedheid brengen. Aan de linkerhand van de paus zitten de wereldlijke hoogwaardigheidsbekleders, onder anderen de presidenten van Ierland (vanwege Karel Houben), Malta en Polen en de Franse minister van cultuur. Namens Nederland is minister Hirsch Ballin (CDA) van justitie aanwezig.

Om half elf komt de communicatie-non van het Vaticaan de zuilengalerij van Bernini op, waar het journaille is verzameld. In een schoudertas draagt ze de preek van de paus, onder embargo. Over Karel Houben zegt Benedictus XVI: „Tijdens de begrafenis van deze geliefde priester sprak zijn superieur: ’Het volk heeft hem al heilig verklaard.”

Om twaalf uur gebeurt het dan officieel. De pater uit Munstergeleen, om tien uur nog slechts zalig, is heilig.

Het houdt op met regenen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden