Voor het laatst bijscholen in mijn vakantie

Leraar is het enige beroep waar mensen carrière kunnen maken zonder salarisverhoging te krijgen. Geen wonder dat er een lerarentekort is.

Vlak nadat er een tekort van maar liefst 46000 leraren werd aangekondigd, worden docenten in verscheidene artikelen als een stel sukkels afgeschilderd die niet professioneel zijn, te veel vakantie hebben en zich niet ontplooien. Een raad van de minister van onderwijs en de brancheverenigingen van universiteiten en hogescholen komt met een prachtplan: 'ontplooiing' en 'diepgang', maar geen extra salaris (Trouw , 2 juli).

Wat een fantastische raad, waarin iedereen vertegenwoordigd is behalve de leraren van het basis-en voortgezet onderwijs.

Deel twee van het prachtplan is dat basisscholen gaan samenwerken met universiteiten. En dat terwijl zelfs gymnasia nauwelijks geld hebben voor eerstegraads docenten.

Er is 'ontplooiing' genoeg in het onderwijs voor degenen die gek genoeg zijn om hun kostbare tijd in innovatieve projecten te steken.

Na acht jaar in Engeland gestudeerd en gewerkt te hebben, heb ik sinds januari mijn geluk in het Nederlandse onderwijs beproefd. Het resultaat: een meer dan fulltime baan, coördinator van internationalisering en een uitwisseling met Tsjechië, lid van een werkgroep over innovatie in het onderwijs (innovatie bestaat al op middelbare scholen!),

et cetera. Ontplooiing genoeg, dunkt mij, en het is nog leuk ook! Ik kan echter geen enkele andere baan bedenken met carrièremogelijkheden, maar zonder salarisverhoging. Iets wat mij, na vier jaar te hebben gedoceerd in Engeland, ten zeerste verbaast en wat ook moeilijk aan buitenstaanders uit te leggen is. In Engeland, waar ook een lerarentekort is, krijg je zelfs een salaris voor het volgen van de lerarenopleiding. Dat is nog eens innovatief.

Carrière in het Nederlandse onderwijs is en blijft een soort vrijwilligerswerk op communistische leest, alleen dan zonder dictatuur van het proletariaat. Misschien dat docenten in zoverre sukkels zijn dat ze niet massaal de straat op gaan om de gevestigde orde omver te werpen. Wellicht kunnen we een bondje smeden met de Nederlandse huisartsen en Pro-rail, en heel Nederland voor een paar dagen plat leggen?

Verder krijgen we te horen dat er te veel vakantie en lesuitval is. Een docent godsdienst en Latijn beklaagt zich over het feit dat zijn leerlingen 'onder andere Joods Amsterdam, de Marokko-tentoonstelling, de kerk De Krijtberg, het klooster 'Alverna' te Aerdenhout en het koninklijk paleis op de Dam' bezochten (Trouw , 12 juli). Dat lijkt me nogal relevant voor leerlingen godsdienst en Latijn.

Als we dat ook gaan afschaffen, kunnen we net zo goed het hele onderwijs afschaffen. Ik dacht dat het hele idee van het studiehuis was dat leerlingen 'zelfstandig' konden werken. Dus als ze niet met lesuitval om kunnen gaan, dan heeft het studiehuis gefaald.

Als docenten niet tijdens het schooljaar mogen vergaderen en 'innovatief' bezig kunnen zijn, wanneer moeten ze dat dan doen? In hun vakantie, die gevuld is met het corrigeren van toetsen en maken van studieplanners?

Ik besteed mijn zomervakantie op een manier die onderwijsminister Maria van der Hoeven toe zou juichen: ik geef twee lezingen op conferenties in Cambridge (waar ik gestudeerd heb) en doceer op de prestigieuze Latin Summer School. Ik houd precies één week vakantie over.

Maar ik zal wel twee keer nadenken voordat ik zoiets weer doe: al deed ik dat in Engeland elke zomer, er blijft in Nederland weinig tijd en energie over voor de door de minister zo geliefde 'diepgang'. In vergelijking met omringende landen geven Nederlandse docenten meer les en krijgen ze minder betaald. Geen wonder dat er een tekort van 46000 leraren dreigt. Het is wel een wonder dat er überhaupt nog leraren zijn!

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden