Voor het geld hoeft Wintels nooit meer te werken

Nog niet eens halverwege de dertig was Marcel Wintels (1963), toen hij in financieel opzicht al binnen was. Voor vele miljoenen verkocht hij het accountancybedrijf dat hij had opgezet aan uitgeverij Reed Elsevier. Als hij niet wilde, hoefde hij nooit niet meer te werken.

Inderdaad nam hij het er even van, door veel tijd te besteden aan zijn grote liefhebberij: het fietsen. Maar alléén maar fietsen, dat bood toch te weinig uitdaging. Hij liet zich inhuren als interim-directeur bij de Hogeschool van Amsterdam, waar hij orde op zaken moest stellen bij de afdeling die opdrachten van buitenaf moest binnenhalen.

Zo kwam Wintels de wereld van het hoger beroepsonderwijs binnen, en daar is hij sindsdien niet meer vertrokken. Vanaf 2000 was hij bestuurslid en -voorzitter aan de Hogeschool Arnhem en Nijmegen, in 2008 stapte hij over naar de Fontys Hogescholen, met vestigingen in Noord-Brabant en Limburg.

In het nieuws kwam Wintels eerder dit voorjaar als de man die het noodlijdende schoolbestuur Amarantis redde. Deze onderwijsmoloch was bijna bezweken onder een schuldenlast van zo'n 90 miljoen euro. Toen Wintels er als imterim-bestuurder aantrad, lag er een reddingsplan klaar van Bureau Berenschot, maar dat veegde hij al op z'n eerste werkdag van tafel. In plaats daarvan maakte hij de fusie waarvan Amarantis het product was ongedaan en wist hij her en der zo veel geld bij elkaar te schrapen dat de banken besloten de Amarantis-schulden voorlopig niet op te eisen.

En fietsen? Aan die liefhebberij besteedt Wintels nog steeds tijd, als voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Wielren Unie.

In het nieuws omdat ...
... hij zich als eerste kandidaat heeft gesteld voor het lijstrekkerschap van het CDA. Onlangs stond hij nog in de schijnwerpers als de man die het schoolbestuur Amarantis voor de ondergang behoedde.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden