Voor het eerst: zorgverzekeraar boycot ziekenhuis

VAN ONZE REDACTIE GEZONDHEID & ZORG

Zorgverzekeraar Achmea (Agis, Zilveren Kruis) gaat zijn patiënten het Amsterdamse Slotervaartziekenhuis ontraden. Wie daar wel aanklopt, moet de zorg mogelijk deels zelf betalen. Het is voor het eerst dat een zorgverzekeraar een ziekenhuis een contract weigert.

Dat is het gevolg van mislukte contractonderhandeling tussen het ziekenhuis en 's lands grootste zorgverzekeraar. Volgens Achmea vroeg het ziekenhuis te veel geld. En dus zat er niets anders op dan de besprekingen te beëindigen, zegt Marjolein Verstappen, directeur zorginkoop.

Achmea verwijst verzekerden nu naar andere ziekenhuizen door: "Met alle andere Amsterdamse ziekenhuizen hebben we wel afspraken kunnen maken". Reeds gestarte behandelingen worden nog wel vergoed.

Volgens ziekenhuisdirecteur Aysel Erbudak was het juist het Slotervaartziekenhuis dat het overleg staakte, uit onvrede over Achmea. Erbudak, die bekendstaat als criticus van de inkoopmacht van zorgverzekeraars, vindt dat het ziekenhuis geen eerlijk bod is gedaan. "Achmea heeft als winstdoelstelling 100 miljoen euro. Een ziekenhuis mag al blij zijn als het quitte speelt." Ze kondigt juridische stappen aan tegen de zorgverzekeraar, bij wie de helft van haar patiënten (70.000) is verzekerd. "Die zullen wij vrijwaren van financiële gevolgen", belooft Erbudak, in de hoop zo patiënten te behouden.

Het conflict draait om een budgetkorting. Volgens Achmea is die 1 miljoen euro groot, volgens het ziekenhuis 2,5 miljoen. De laatste wil verder royaler gecompenseerd worden voor dure medicijnen en extra geld voor maagverkleiningsoperaties.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden