Voor het eerst 'schone' ethanol van suikerriet naar Nederland

VAN ONZE REDACTIE GROEN

Voor het eerst is er in Europa gecertificeerde ethanol van suikerriet op de markt gebracht. In Rotterdam is de eerste scheepslading Bunsucro ethanol uit Brazilië aangekomen. De lading is naar Nederland gehaald door oliemaatschappij Argos, in samenwerking met de internationale netwerkorganisatie Solidaridad.

Bonsucro is de organisatie die de wereldwijde standaard voor duurzame suikerriet waarborgt. De certificering staat garant voor behoud van biodiversiteit, het ecosysteem en voor naleving van mensenrechten. Argos gebruikt de gecertificeerde ethanol als biocomponent voor het mixen van transportbrandstoffen.

De certificering van Bonsucro garandeert dat de suikerriet onder goede sociaal-maatschappelijke omstandigheden en met oog voor het milieu wordt geteeld. Op dit moment is minder dan twee procent van alle suikerriet in de wereld gecertificeerd.

Argos, Solidaridad en de Braziliaanse industrie werken samen aan een omscholingsprogramma om de inzetbaarheid van rietsuikerkappers in Brazilië te verhogen. Inmiddels zijn 4.500 boeren omgeschoold. Sommigen van hen zijn opgeleid voor nieuwe banen in gemechaniseerde oogst en verwerking, anderen voor banen buiten de industrie.

Solidaridad en Argos begonnen in 2009 aan het traject om Bonsucro gecertificeerde ethanol op de Europese markt te brengen. Het project is mede mogelijk gemaakt door de subsidie Duurzame Biomassa van Agentschap NL.

Sven Sielhorst, internationaal programma coördinator suikerriet bij Solidaridad: "Uiteindelijk zijn het vooral de bedrijven die verandering kunnen bewerkstelligen. Dat doen ze door producten van suikerriet te kopen dat onder goede sociale en milieuomstandigheden is geteeld. Daarom is dit een belangrijk moment. Ik hoop nu dat andere bedrijven het goede voorbeeld van Argos zullen volgen."

Argos is actief op de West-Europese olie- en energiemarkt. Het bedrijf lanceerde in 2005 als eerste in Nederland biobrandstof aan de pomp. Argos heeft een jaaromzet van ruim 11 miljard euro. Bij het bedrijf werken 800 mensen in 20 landen.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden