Voor het eerst kan oor weer horen door stamceltherapie

Huisarts onderzoekt oor patient.Beeld ANP

Amerikaanse wetenschappers zeggen bewijs gevonden te hebben dat een doof menselijk oor weer kan horen door stamceltherapie, nadat een stamceltransplantatie succesvol verlopen is bij woestijnratten. Dat meldt de BBC.

Marco Rivolta, stamcelbioloog bij de Universiteit van Sheffield, heeft in de afgelopen tien jaar menselijke embryonale stamcellen ontwikkeld zodat ze in twee celtypen opgesplitst kunnen worden: een type voor auditieve neuronen en een type voor de innerlijke oorharen, die geluiden naar elektrische signalen vertalen. Menselijke stamcellen hebben namelijk de eigenschap dat zich kunnen vormen tot elk gewenst lichaamsonderdeel; van neus, tot bot, tot spier.

Voorhet onderzoek werden auditieve neutronen naar de oren van woestijnratten getransplanteerd. Deze ratten waren van tevoren behandeld met ouabain, een chemisch middel dat de auditieve zenuwen beschadigt, maar de haren die de geluidstrillingen vertalen onbeschadigd laat. Tien weken na de behandeling waren sommige cellen vergroeid geraakt en hadden ze verbindingen gemaakt met de hersenstam. Na uitgebreide tests bleek dat het gehoor van de diertjes stukken verbeterd was. In 46 procent van de gevallen was het gehoor er na de transplantatie op vooruit gegaan.

'We hebben nu bewijs van dat het mogelijk is het gehoor te herstellen met menselijke stamcellen', stelt Rivolta tegen het tijdschrift Nature. 'Het moet uiteraard nog verder onderzocht worden, maar nu weten we dat het mogelijk is.'

Al eerder is er getracht stamcellen in te zetten om het gehoor te herstellen, maar het is de eerste keer dat de transplantatie bij dieren succesvol is verlopen. Wetenschappers zeggen dat dit een cruciale ontwikkeling is voor het onderzoek naar gehoorherstel. Hierdoor zal er meer onderzoek op gang komen. 'Tot nu toe werd veel onderzoek gedwarsboomd omdat wetenschappers bewijs wilden dat de stamcellen voor dit doeleind ingezet kunnen worden', zegt Richard Altschuler, ontwikkelingsbioloog bij het Kresge Hearing Research Institute aan de Universiteit van Michigan, Ann Arbor.

Menselijk oor
Ondanks dat er nu een doorbraak is bij het gehoor van de woestijnrat, is de behandeling van het menselijke gehoor nog steeds ver weg. Als je muziek wilt luisteren, moeten de geluidsgolven door de haartjes vertaald worden naar elektrische signalen die de hersenen kunnen begrijpen. Dit gebeurt heel diep in het oor.

Professor Dave Moore, directeur van het Medische Instituut voor Onderzoek naar Gehoorproblemen in Nottingham, zei tegen de BBC: 'Het grootste probleem bij het menselijk oor is om er binnenin bij te komen.' De plek waar de getransplanteerde neutronen hun werk moeten doen. 'Het is extreem klein en heel moeilijk om bij te komen. Dat zou een geduchte onderneming zijn.'

Wereldwijd hebben 275 miljoen mensen last van een lichte tot zware gehoorbeperking. In veel gevallen wordt de gehoorbeperking veroorzaakt door een breuk in de verbinding van het binnenste oor en de hersenen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden