Update

Voor het eerst indiaan heilig verklaard

Paus Benedictus XVI. Beeld afp
Paus Benedictus XVI.Beeld afp

Voor het eerst is een indiaan heilig verklaard. Kateri Tekakwitha (1656 -1680), die ook bekend staat als de 'lelie van de Mohawks', was eeuwenlang een symbool van hoop voor Amerikaanse indianen. Circa 80.000 mensen, onder wie indianen, waren zondag bij de heiligverklaring door paus Benedictus XVI op het Sint-Pietersplein in Vaticaanstad.

Tekakwitha was geboren als indianendochter op een plaats die nu New York is. Na de dood van haar ouders werd ze tot het christendom bekeerd door een Jezuïet. Toen ze hierom werd bedreigd door andere indianen vluchtte ze naar Canada, waar ze als kluizenares leefde. Het verhaal gaat dat haar littekens verdwenen na haar dood, wat als wonder wordt beschouwd. In 1980 werd de vrouw al zalig verklaard door de vorige paus, Johannes Paulus II.

Pelgrims uit alle windstreken waren aanwezig bij de mis. De mis begon met het voorlezen van de namen van de zeven nieuwe heiligen in het Latijn. De mensenmenigte juichte toen Benedictus het zevental uitriep tot heilige.

De heiligverklaring valt samen met een bisschoppelijke bijeenkomst in het Vaticaan. Bisschoppen uit de hele wereld zijn bij elkaar gekomen om manieren te vinden om het geloof te doen herleven in gebieden waar dit is weggezakt.

De rooms-katholieke kerk voert in Afrika en Latijns-Amerika een concurrentiestrijd met evangelische kerken en heeft te lijden onder een toenemende ontkerkelijking in het Westen en felle kritiek over misbruik door geestelijken.

De nieuwe heiligen:

Jacques Berthieu, een jezuït uit de 19e eeuw die werd gedood door rebellen in Madagascar waar hij werkte als missionaris;

Giovanni Battista Piamarta, een Italiaan die in 1900 een religieuze orde stichtte en een uitgeverij en drukkerij voor katholiek werk oprichtte;

Carmen Salles Y Barangueras, een Spaanse non die in 1892 een orde stichtte om kinderen te onderwijzen; Anna Schäffer, een vrouw uit de negentiende eeuw die een rolmodel werd voor de zieken, nadat ze haar benen ernstig had verbrand;

Kateria Tekakwitha, een Amerikaanse, geboren als indianendochter, die in 1656 werd geboren en werd vervolgd vanwege haar geloof;

Marianne Cope, die eind negentiende eeuw naar Hawaii vertrok om te zorgen voor leprapatiënten en Pedro Calungsod, een Filipijnse tiener die in de zeventiende eeuw missiewerk deed in Guam, maar werd vermoord door de lokale bevolking.

Een gelovige met een portret van Kateri Tekakwitha. Beeld afp
Een gelovige met een portret van Kateri Tekakwitha.Beeld afp
Giovanni Battista Piamarta. Beeld afp
Giovanni Battista Piamarta.Beeld afp
Jacques Berthieu. Beeld afp
Jacques Berthieu.Beeld afp
Maria Anna Cope. Beeld afp
Maria Anna Cope.Beeld afp
Maria del Carmen. Beeld afp
Maria del Carmen.Beeld afp
Kateri Tekakwitha. Beeld afp
Kateri Tekakwitha.Beeld afp
Pedro Calungsod. Beeld afp
Pedro Calungsod.Beeld afp
Maria Schaffer. Beeld afp
Maria Schaffer.Beeld afp
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden